Πώς θα γίνονται οι πόλεμοι το 2050-«Στρατηγός» η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο χαρακτήρας του πολέμου έχει αλλάξει με την πάροδο των χιλιετιών, αλλά η ανθρώπινη προσπάθεια ήταν πάντα θεμελιώδης. Τι θα συμβεί όταν η τεχνητή νοημοσύνη πάρει τα ηνία;

Το Υπουργείο Αεροπορίας των ΗΠΑ (DAF) πιστεύει ότι η φύση του πολέμου πρόκειται να μεταμορφωθεί πλήρως τα επόμενα χρόνια.

Οι συντάκτες μιας έκθεσης προς το Κογκρέσο με τίτλο «Το Τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας το 2050» υποστηρίζουν αυτήν την θέση. Σύμφωνα με αυτούς τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια προμηνύουν αλλαγές ιστορικής σημασίας -

όχι μόνο για την Πολεμική Αεροπορία και τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ, αλλά και για τις ένοπλες δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του nationalinterest.org.

Τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομα συστήματα το μέλλον στρατιωτικών επιχειρήσεων

Αν η ομάδα του DAF επιβεβαιωθεί, ο πόλεμος βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει ένας αγώνας μεταξύ μηχανών και όχι μεταξύ ανθρώπινων πολεμιστών, που χειρίζονται μηχανές όπως αεροπλάνα και πλοία, πυραύλους και βόμβες ως όπλα. Η ομάδα υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες συγχωνεύονται σε έναν τρόπο πολεμικών επιχειρήσεων τόσο ταχύ που κανένας άνθρωπος που λαμβάνει αποφάσεις δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει. Μόνο η τεχνητή νοημοσύνη, λένε, θα είναι σε θέση να παρατηρεί το επιχειρησιακό και τακτικό περιβάλλον, να προσανατολίζεται στις μεταβατικές καταστάσεις καθώς ο αντίπαλος προσαρμόζει την τακτική του.

Το ζήτημα είναι να παραμείνει κανείς …. ψύχραιμος

Τα βασικά στοιχεία του πολέμου είναι διαχρονικά. Μόνο τα στρατιωτικά εργαλεία και μέσα αλλάζουν. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε.

Τι συμβαίνει όταν όμως ο πόλεμος δεν είναι πλέον ανθρώπινος;

Σκεφτείτε τι θα σήμαινε ο πόλεμος με τηλεχειρισμό σε όρους Κλάουζεβιτς. Όπως και ο Θουκυδίδης, ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς, ο πολεμικός «σοφός» της Πρωσίας, θεωρούσε τον πόλεμο ως μια εξ ολοκλήρου ανθρώπινης προέλευσης κατάσταση και βλέπει τα ίδια μοτίβα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στη στρατιωτική ιστορία. Για να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα και το χάος, ο Κλάουζεβιτς συνιστά τους διοικητές και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν - κάνοντας ό,τι μπορούν για να παραμείνουν ορθολογικοί μέσα στον θόρυβο της μάχης, μιας αρένας εχθρικής για την ορθολογική σκέψη και πράξη.

Ο Κλάουζεβιτς παρατηρεί ότι το να παραμείνει κανείς ψύχραιμος δεν είναι καθόλου εύκολο. Γι' αυτό και επιμένει στην άποψή του. Τα σκοτεινά πάθη όπως το μίσος, η οργή και η κακία, για να μην αναφέρουμε την ομίχλη και τις τριβές που διαπερνούν κάθε πεδίο μάχης, έχουν τον τρόπο να εκτρέπουν την πολεμική από την πορεία που θα μπορούσαν να χαράξουν οι καθαροί υπολογισμοί κόστους-οφέλους.

Το ζήτημα της ηγεσίας και η αναίρεση του Κλαούζεβιτς από τις τεχνολογικές εξελίξεις

Αλλά αυτή η παρατήρηση μπορεί να πάψει να ισχύει μέχρι το 2050. Η παράδοση του πολέμου στις μηχανές - που είναι εξ ορισμού αδιάφορες - θα μειώσει το στοιχείο του ανθρώπινου πάθους στον πόλεμο, αν δεν το εξαλείψει εντελώς.

Το «Game-changer» είναι ένα όρος-κλισέ στους στρατιωτικούς κύκλους, αλλά ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Όχι μόνο οι κανόνες, αλλά και η ίδια η ουσία του παιχνιδιού, αγγίζουν τα όρια της θεμελιώδους αλλαγής, αν η έκθεση του DAF επιβεβαιωθεί.

Πώς αλλάζει όμως η στρατιωτική ηγεσία; Ο Σουν Τζου, ο στρατιώτης-συγγραφέας της αρχαίας Κίνας με τη διαχρονική φήμη, απεικονίζει την αρετή του στρατηγού -μια ανθρώπινη ιδιότητα- ως ένα από τα μόλις πέντε βασικά στοιχεία κάθε πολεμικής αναμέτρησης, μαζί με τον καιρό, το έδαφος, τη διοίκηση και το δόγμα. Με παρόμοιο τρόπο, ο Κλαούζεβιτς γράφει για τη «στρατιωτική ιδιοφυΐα», τον ανώτατο διοικητή που είναι προικισμένος με ένα «εσωτερικό μάτι» για να βλέπει μέσα από την ομίχλη του πολέμου και να διακρίνει τι πρέπει να κάνει μέσα στο χάος, και την «εσωτερική φωτιά» για να συσπειρώσει το στρατό για να το κάνει.

Η ηγεσία είναι μια ανθρώπινη τέχνη και επιστήμη. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε στο 2050, ίσως μια τέτοια ηγεσία να είναι όλο και λιγότερο απαραίτητη. Οι πολεμικές μηχανές που θα καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα διαθέτουν πρωτοφανή ικανότητα συλλογής, αξιολόγησης και αξιοποίησης δεδομένων σχετικά με το επιχειρησιακό περιβάλλον -καθαρίζοντας την ομίχλη του πολέμου, τουλάχιστον εν μέρει. Φυσικά, οι μαχητές των μηχανών θα προσπαθούν αναμφίβολα να εξαπατούν και να μπερδεύουν ο ένας τον άλλον. Η ομίχλη δεν θα διαλυθεί ποτέ εντελώς.

Οι μηχανές δεν θα γνωρίζουν, όμως, το πάθος ή το ηθικό, εξαλείφοντας την ανάγκη για εμπνευσμένη ηγεσία. Εν ολίγοις, το πεδίο μάχης του 2050 θα μπορούσε να ακυρώσει πολλά από όσα υποστήριζαν ο Κλάουζεβιτς και άλλοι στρατιωτικοί στοχαστές της παλαιάς εποχής για το «κλίμα» του πολέμου.

#πόλεμος #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #τεχνητή_νοημοσύνη #κόσμος #μέλλον #2050 #ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
pos-tha-ginontai-oi-polemoi-to-2050-stratigos-i-techniti-noimosyni.htm
Τυχαία Θέματα