Πώς... στοχεύει η Ιταλική Μαφία το Ταμείο Ανάκαμψης

19:28 4/3/2021 - Πηγή: Reporter

Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν κι αυτές πληγεί από την πανδημία, ωστόσο, η ιταλική μαφία έχει ήδη θέσει τα θεμέλια για μια τεράστια αμοιβή.

Πέρυσι, όταν οι χώρες έμπαιναν η μία μετά την άλλη σε lockdown, η μαφία άρχισε να διεισδύει σε εταιρείες που «λιμοκτονούσαν», δίνοντάς τους μετρητά για να αντέξουν. Τώρα υπολογίζει ότι θα τα πάρει πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα αρχίσουν να ρέουν σε επιχειρήσεις.

Αυτό αναφέρει ο Maurizio

Vallone, κορυφαίος ερευνητής του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία

Εγκληματικές ομάδες, επιδίωξαν να έχουν πατήματα σε νόμιμες επιχειρήσεις που θα είναι πρώτες στη σειρά για να λάβουν βοήθεια από την ΕΕ, όπως επιχειρήσεις σε περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς τομείς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Vallone.

«Η μαφία έχει επιλέξει τις εταιρείες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ανάκτησης κεφαλαίων, ειδικά στους τομείς της υγείας και των υποδομών όπου θα δαπανηθούν πολλά χρήματα», ανέφερε στο Bloomberg. «Θα προσπαθήσει να πάρει τα πάντα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι εκπονεί ένα σχέδιο δαπανών για το μοίρασμα των 209 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ καθώς παλεύει να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιταλικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς ένα σύστημα τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το κράτος ήταν πολύ περίπλοκο και περιορισμένο για να είναι αποτελεσματικό, δήλωσε ο Vallone.

Ως αποτέλεσμα, εταιρείες που έχουν ασταθή πιστοληπτική ικανότητα έχουν ωφεληθεί ελάχιστα από την κρατική βοήθεια, είπε.

Οι συμμορίες μαφίας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, και άρχισαν να προσεγγίζουν μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήταν απελπισμένες για ρευστότητα σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 8,9% πέρυσι.

Τα μέλη της μαφίας συνήθως επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις μέσω τοκογλυφίας ή να τις εκμεταλλεύονται μέσω ενός κρυφού συνεργάτη, δήλωσε ο Vallone. Ο αριθμός των ύποπτων χρηματοοικονομικών πράξεων που ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι σε 113.000. «Αυτό μας κάνει να υποπτευόμαστε έντονα ότι υπάρχει ενδιαφέρον οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, που ονομάζεται OLAF, θα εξετάσει τα σχέδια δαπανών από τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι πληρούν τις απαιτήσεις ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης και στο μέλλον θα διεξάγει δικές της έρευνες, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Ο οργανισμός θα συνεργαστεί επίσης με τις εθνικές αρχές και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Europol.

Απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες επίσης λόγω της πίεσης των Βρυξελλών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει τα βιβλικά χρονικά διαστήματα των παραδοσιακών δημόσιων διαγωνισμών, θέλει να δώσει τα χρήματα και να δει τα αποτελέσματα μέσα σε μια λογική περίοδο», δήλωσε ο Vallone.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μειονέκτημα για περισσότερους ελέγχους κατά της μαφίας. Η Ιταλία, που πλήττεται από τη γραφειοκρατία, αποτυγχάνει ήδη να δαπανήσει μεγάλο μέρος των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνει από την ΕΕ. Η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόνο το 30,7% των διατιθέμενων κονδυλίων στο τέλος του 2019, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, σε σύγκριση με 66,2% για τον ηγέτη Φινλανδία και μέσο όρο για το μπλοκ 39,6%. Περισσότεροι έλεγχοι θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε αναστολή τα χρήματα ανάκτησης.

ΜαφίαΙταλίαΕΕΤαμείο Ανάκαμψης
Keywords
Τυχαία Θέματα