Πώς ο ΑΔΜΗΕ θα εξάγει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο Ισραήλ

Σχέδιο για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου, προωθεί η Ελλάδα, με τον ΑΔΜΗΕ να συμφωνεί στην υλοποίηση του project σύνδεσης των δύο εθνών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό

σύστημα.

Το Bloomberg, σημειώνει σε δημοσίευμά του ότι η κίνηση αυτη έρχεται σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ.

Σημειώνεται πως η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό δίκτυο, ενώ και το Ισραήλ αναμένεται να επωφεληθεί προσθέτοντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό του μείγμα.

«Το Ισραήλ θα θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτόν ο στόχος πιθανότατα θα επιτευχθεί με αυτό που συμβαίνει τώρα», σημείωσε στο πρακτορείο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ θα γίνει ο νέος υποστηρικτής του έργου, αναλαμβάνοντας από την EuroAsia Interconnector με έδρα την Κύπρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος ως φορέας υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα εξασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια για τη σύνδεση μήκους 1.208 χιλιομέτρων και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Με τη σειρά του το Ισραήλ θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε μία μη δεσμευτική σύμβαση με το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο Aluma για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με συμμετοχή έως και 33%. Η συμφωνία περιλαμβάνει λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. «Είναι λογικό να θέλουν να συμμετάσχουν και κυπριακές οντότητες δεδομένου ότι το καλώδιο περνάει μέσω Κύπρου», πρόσθεσε.

ΑΔΜΗΕΕΛΛΑΔΑΑΠΕΚΥΠΡΟΣΙσραήλ
Keywords
Αναζητήσεις
pos-o-admie-tha-exagei-prasini-ilektriki-energeia-sto-israil.htm
Τυχαία Θέματα