Πώς... διαβάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση την ύφεση του 0,9%

14:40 4/6/2020 - Πηγή: Reporter

"Το 0,9% που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν", τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με την ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αυτή, η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι της τάξης του -0,9%.

Στην κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,

εξάγουν, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δύο βασικά συμπεράσματα:

"Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της. Στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς", επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Ανάλογη εκτίμηση κάνει και το υπουργείο Οικονομικών που θεωρεί πως η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, καθώς ο μέσος όρος της ευρωζώνης στο τρίμηνο καταγράφει ύφεση 3,2%.

Συνεπώς, σημειώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας "αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση".

Η ανάγνωση της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση, πάλι, έχει αντίθετη άποψη, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη γύρισε πολύ γρήγορα στην ύφεση. Με μόλις δέκα ημέρες του Μαρτίου υπό την επήρεια του κορονοϊού, η ανάπτυξη έγινε ύφεση και μάλιστα κοντά στο 1%.

Ιδιαίτερα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως επί διακυβέρνησης ΝΔ, η πορεία της ανάπτυξης ήταν ούτως ή άλλως καθοδική. Σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε ανάπτυξη 2,9% το καλοκαίρι του 2019 και έκτοτε ο δείκτης κατα γράφει συνεχόμενη πτώση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown».

Το ΚΙΝΑΛ επίσης θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει, καθώς στα στοιχεία του τριμήνου είχαμε μόνο λίγες ημέρες καραντίνας. Προτείνει δε στο κυβερνητικό επιτελείο της κυβέρνησης, αντί να πανηγυρίζει, να ενισχύσει κι άλλο τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚυβέρνησηΠέτσαςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα