Πολλαπλά «καμπανάκια» για την υπασφάλιση στην Ελλάδα

Μεγάλα κενά παρουσιάζει η χώρα μας στις ασφαλίσεις για σύνταξη, υγεία και φυσικές καταστροφές. Στο μεγάλο έλλειμμα προστασίας (protection gap) που υπάρχει αυτή την εποχή στην Ευρώπη και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου που οργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος.

«Όταν μιλάμε για μεγάλο κενό προστασίας στην Ευρώπη όπου η ασφαλιστική παραγωγή κυμαίνεται στο 7,5% του ΑΕΠ,

τι μπορούμε να πούμε για την Ελλάδα, όπου ο σχετικός δείκτης βρίσκεται μόλις στο 2,3%;» αναρωτήθηκε ο Α. Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας: «Η κάλυψη των κινδύνων του κυβερνοχώρου αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο για την ασφαλιστική βιομηχανία, ενώ το φετινό καλοκαίρι αποδείχτηκε η αναγκαιότητα της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όμως κενό προστασίας δεν υπάρχει μόνο στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, αλλά επίσης στις συντάξεις (τα υπάρχοντα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης αρκούν στην Ελλάδα για τρεις ημέρες, ενώ στην Ευρώπη για έξι μήνες) και φυσικά στην υγεία».

«Σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές και την καταιγίδα Daniel, οι ασφαλιστικές εταιρείες απέδειξαν ότι είναι αξιόπιστες, καθώς λειτουργούν σε αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, διαθέτοντας υψηλά αποθεματικά και ικανά στελέχη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ενώ για τις σχέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών με την Πολιτεία τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει ότι καταλαβαίνει. Ωστόσο, για να καλυφθεί αυτό το κενό προστασίας θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει πολιτική και κοινωνική σύγκλιση».

Το σύστημα πάσχει - Μια αγορά που φθηναίνει σε εποχή ακρίβειας

Το πάρα πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν ασφάλιστρο στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου για τη συμφωνία μεταξύ του ιταλικού ομίλου Reale και της Υδρογείου Ασφαλιστικής. Υπενθυμίζεται ότι η Reale Group προχώρησε, μέσω της μητρικής εταιρείας Società Reale Mutua di Assicurazioni, για την απόκτηση του 85% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε η διοίκηση της Υδρογείου, «είμαστε στο 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου» στις ασφαλίσεις περιουσιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Υδρόγειος Ασφαλιστική», κ. Αναστάσιος Κασκαρέλης, «το θέμα μας είναι το άκουσμα. Όχι σχετικά με το “πού είναι το κράτος” αλλά γιατί είναι ανασφάλιστες αυτές οι περιουσίες».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Υδρόγειος Ασφαλιστική», κ. Παύλος Κασκαρέλης, δήλωσε πως «οι ασφαλισμένες κατοικίες στην Ελλάδα είναι περίπου στο 12-13%». Μάλιστα, στην περιφέρεια σε κάποιες πόλεις το ποσοστό αυτό «πέφτει» μέχρι και στο 6%. «Όλο το σύστημα στην Ελλάδα πάσχει. Δεν έχουμε ακόμα ασφαλιστική συνείδηση. Έχουμε κάποια κατάλοιπα», ανέφερε με νόημα η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας και πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτική την ασφάλιση. «Είναι φθηνές οι ασφάλειες. Τρέξτε να ασφαλιστείτε», είπε ακόμη ο κ. Αναστάσιος Κασκαρέλης και συμπλήρωσε πως την ώρα που όλα αυξάνονται, οι ασφαλίσεις γίνονται πιο φθηνές, καθώς το κόστος τους μειώνεται κατά 50%.

Το deal Υδρογείου - Reale

Αναφορικά με τη συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της Υδρογείου Ασφαλιστικής, το πρώτο στάδιο του deal προβλέπει την απόκτηση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου (70% από την οικογένεια Κασκαρέλη και 5% από μετόχους μειοψηφίας). Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 και, σε ένα δεύτερο στάδιο έως το τέλος του 2026, με την απόκτηση του υπόλοιπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου από την οικογένεια Κασκαρέλη. Για τη Reale Group, η είσοδος στην αγορά της Ελλάδας ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική ανάπτυξης και διαφοροποίησης, καθώς και την αποστολή της να προσφέρει προστασία μέσω απλών και βιώσιμων ασφαλιστικών λύσεων.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, τη φιλοσοφία και τους συνεργάτες μας», δήλωσε ο κ. Αναστάσιος Κασκαρέλης σχετικά με την επιλογή της Reale για το deal. «Οι προοπτικές μας διευρύνονται», τόνισε και έκανε λόγο για μία καλύτερη συνέχεια με την ένταξη της «Υδρόγειος Ασφαλιστική» στη Reale. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με ισχυρό απόθεμα σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Παύλος Κασκαρέλης, ενώ μίλησε επίσης για ενίσχυση της καινοτομίας, συμπληρωματική τεχνογνωσία και πρόσθετους πόρους με την ένταξη στη Reale. «Η εταιρεία μας καταγράφει σταθερή ανάπτυξη, τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από το μέσο όρο της αγοράς», δήλωσε επίσης ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Υδρόγειος Ασφαλιστική», διευκρινίζοντας πως η εταιρεία αύξησε την παραγωγή της κατά 5%, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ασφαλίσεις υγείας. Εξίσου θετικές αναμένονται οι επιδόσεις για το σύνολο του 2023, καθώς προβλέπεται αύξηση στις ασφαλίσεις της τάξης του 4% συνολικά και 16% στους κλάδους εκτός οχημάτων.

«Δεν θα αλλάξουμε τίποτα στην Υδρόγειο», δήλωσε από την πλευρά του ο International Division Director Reale Group & CEO Reale Seguros Spain, κ. Ignacio Mariscal, εξηγώντας πως η Reale επικεντρώθηκε στην ελληνική αγορά, έχει βλέψεις για επέκταση και σε άλλες αγορές, αλλά η Ελλάδα δεν αποτελεί «βήμα» για τα Βαλκάνια ή την Τουρκία. «H Υδρόγειος Ασφαλιστική συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία επέκτασης της γεωγραφικής διασποράς του ομίλου μέσω της διείσδυσης στη δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη ελληνική ασφαλιστική αγορά, που καταγράφει σημαντικά ποσοστά ανάπτυξης αλλά χαμηλό, ακόμα, ποσοστό ασφαλιστικής συνείδησης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συμπλήρωσε ο κ. Mariscal.

Αριστοτέλης Παππάς

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίουφυσικές καταστροφέςPROTECTION GAPΥδρόγειος ασφαλιστικήREALE GROUPΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα