Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα-Από 15/1 μαζικοί εμβολιασμοί

Το νέο δίδυμο της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα παρουσίασαν το σχέδιο της ελληνικής πολιτείας, ανακοινώνοντας πως το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι έως τέλος Μαρτίου -μόνο από την Pfizer– η Ελλάδα θα λάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου,

Η ομότιμη

καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές», για να σημειώσει ότι παρασκευάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα για τρεις λόγους: Την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε κάθε πρόβλημα σχετικά με την στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς -όπως είπε- υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Ελλάδα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι υγειονομικοί», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας σε δομές όπως οίκοι ευγηρίας ή χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα.

Οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν είναι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών.

Για τις μεταλλάξεις η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως δεν ανησυχεί: «Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το ασύνηθες», σημείωσε, ενώ τόνισε πως οι νέες τεχνολογίες των εμβολίων επιτρέπει γρήγορες αλλαγές στα εμβόλια, ακόμα και στην ακραία περίπτωση που υπάρξουν τόσο σημαντικές μεταλλάξεις.

Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς είναι το εξής:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων που θα αριθμεί 9.750 δόσεις.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας).

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις.

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

εμβόλιαΕΛΛΑΔΑΕμβολιασμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα