Ποιες ειδήσεις υπάρχουν για τις εισηγμένες σε καθεστώς επιτήρησης

Μόνο οι εταιρίες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης θα βγάλουν ειδήσεις αυτό το καλοκαίρι στο Χρηματιστήριο. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι καταχρεωμένες και πρέπει οι διοικήσεις τους να βρούνε λύσεις. Είτε πουλώντας τα πλειοψηφικά πακέτα σε λευκούς ιππότες είτε οι πιστώτριες τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς για να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους. Ο κλάδος

της επιτήρησης που απαρτίζουν 24 εισηγμένες, αποτελούν από μόνες τους μία ξεχωριστή κατηγορία στην αγορά με εκατοντάδες χιλιάδες μετόχους.

Η πρώτη μεγάλη είδηση πριν εισέλθει το καλοκαίρι ήταν η συμφωνία για τη συγχώνευση Μπήτρος-ΣΙΔΜΑ. Έτσι ο κλάδος της επιτήρησης θα έχει 23 εταιρίες εκτός κι εάν υπάρξει διαγραφή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η συγχώνευση των δύο εταιρειών Μπήτρος-ΣΙΔΜΑ πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Η απορρόφηση θα γίνει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των μετόχων της «Μπήτρος». Η ΣΙΔΜΑ θα αποκτήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία από την πρώην ανταγωνίστρια εταιρεία «Μπήτρος» και οι μέτοχοι της τελευταίας θα λάβουν το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ.

Μετά την αύξηση αυτή, το μετοχικό κεφάλαιο της ΣΙΔΜΑ θα ανέλθει στο ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 13,6 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων το 75% θα κατέχουν οι σημερινοί μέτοχοι της ΣΙΔΜΑ και το 25% οι μέτοχοι της «Μπήτρος». Η νέα ΣΙΔΜΑ που θα προκύψει θα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων χάλυβα στη χώρα, με ετήσιες πωλήσεις ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Το 2019, η ΣΙΔΜΑ είχε έσοδα 133,7 εκατ. ευρώ και η «Μπήτρος Μεταλλουργική», ύψους 25,9 εκατ. ευρώ. Η μόνη αβεβαιότητα είναι η πανδημική κρίση η οποία οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων (περίπου 25% τον μήνα Απρίλιο), εντούτοις μέσα στον Μάιο, σημαντικό μέρος αυτής της κάμψης αναπληρώθηκε με νέες πωλήσεις.

Η δεύτερη μεγάλη είδηση των εισηγμένων υπό επιτήρηση είναι η εξαγορά της Forthnet από την United Group. Η συμφωνία προβλέπει πως η United Group θα αποκτήσει σταδιακά και σε δύο φάσεις το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ύψους 281 εκατ. ευρώ, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με υπόλοιπο περί τα 52 εκατ. ευρώ καθώς και τις κοινές μετοχές που κατέχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, που αντιστοιχούν στο 36% της Forthnet. Στην πρώτη φάση και μετά την ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων όπως η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, ο αγοραστής (United Group) θα εξαγοράσει μέχρι και το 50% περίπου των μετατρέψιμων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ κατόπιν – σε μεταγενέστερο στάδιο – θα προχωρήσει και στην εξαγορά και των υπολοίπων μετατρέψιμων ομολογιών και των μετοχών.

Η Lavipharm είναι σε μία φάση αναδιάρθρωσης του δανεισμού της τη στιγμή που η εταιρία προσπαθεί να ενισχύσει το εξαγωγικό της προφίλ. Ωστόσο τα δάνεια είναι υψηλά και αποτελούν βρόχο για την εισηγμένη. Η Frigoglass εμφάνισε κερδοφόρο πορεία το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς ανήλθαν σε 5,8 εκατ ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι πωλήσεις του τριμήνου υποχώρησαν κατά 13,4%, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης για πλαστικά κιβώτια. Η πτώση του όγκου πωλήσεων στη δραστηριότητα των γυάλινων φιαλών, λόγω μειωμένης ζήτησης από βασικούς πελάτες ζυθοποιίας αντισταθμίστηκε κυρίως από τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών. Οι πωλήσεις των μεταλλικών πωμάτων μειώθηκαν, λόγω των διακοπών στην παραγωγή που προκάλεσαν οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες.

Στην Pasal Development θα έχουμε λευκό ιππότη μέχρι τον Σεπτέμβριο. O Ηλίας Γεωργιάδης (ιδιοκτήτης της Sterner Stenhus) είναι διατεθειμένος να καλύψει το όποιο τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο της έκδοσης. Όπως όλα δείχνουν, το αδιάθετο υπόλοιπο της έκδοσης θα είναι μεγάλο (η οικογένεια Θεοδωρίδη, που είναι σήμερα ο βασικός μέτοχος της Pasal δεν θα συμμετάσχει, οπότε το ποσοστό του κ. Γεωργιάδη αναμένεται να είναι πλειοψηφικό και μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 88,9% (σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει κανένας άλλος μέτοχος).

H Υalco είναι σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό δανεισμό, ενώ σε οικονομική δυσχέρεια βρίσκεται η ΑΕΓΕΚ η οποία προσπαθεί να αναλάβει νέα έργα στην Ελλάδα. Η Βαράγκης πρόκειται να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη τους επόμενους μήνες, ενώ πωλητήριο έχει βάλει η τράπεζα Πειραιώς για την ΑΝΕΚ Lines η οποία εμφανίζει υψηλό δανεισμό.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι η Βιοτέρ με τα οικονομικά μεγέθη να μειώνονται συνεχώς, ενώ πολύχρονες ζημιές εμφανίζει και η Επίλεκτος η οποία προσδοκά ότι θα βοηθήσει η επένδυση στο βιοαέριο. Η ΚΡΕΚΑ ζητεί αναδιάρθρωση του δανεισμού της από την Εθνική τράπεζα ενώ η Προοδευτική βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τις φήμες ότι εξαγοράζεται από την Hellenic Steal να μην επιβεβαιώνονται.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

εισηγμένεςκαθεστώς επιτήρησηςΧρηματιστήριο Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα