Ποια μεγάλα ονόματα δεσπόζουν στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών

Νέα δεδομένα προκύπτουν στα μετοχικά κεφάλαια των συστημικών τραπεζών, μετά την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τρεις εξ αυτών (Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), αλλά και την μερική αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα (το ΤΧΣ διατηρεί το 18,39% της τράπεζας). Θέση ισχύος έχουν πλέον ξένοι

επενδυτές, με σημαντικά κεφάλαια και εξέχουσα παρουσία στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ο νέος μετοχικός «χάρτης», που έχει δημιουργηθεί στις τέσσερις τράπεζες, έχει ως εξής:

Στην Alpha Bank, το 8,9781% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε το ΤΧΣ εξαγοράστηκε από την ιταλική Unicredit, η οποία έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια. Σήμερα στο μετοχολόγιο της Alpha Bank βρίσκονται 107.000 επενδυτές, με την Unicredit να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 9,6%. Ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 74% της τράπεζας (μεταξύ αυτών ονόματα όπως οι Norges, Lazard, Allianz, κ.ά.), Έλληνες θεσμικοί κατέχουν ποσοστό 5% και 11% βρίσκεται στα χέρια φυσικών και νομικών προσώπων. Από τους ιδιώτες μετόχους (φυσικά πρόσωπα) μεγαλομέτοχος με ποσοστό λίγο άνω του 9% είναι ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, ενώ με ποσοστό λίγο κάτω του 5% παραμένει στην τράπεζα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.

Στην Eurobank, με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, η μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής: Fairfax Financial Holding με ποσοστό 32,93%, θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού με ποσοστό 47,73%, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος The Capital Group Companies (CGC) με 5,05%, η Helikon Investments με 5%, θεσμικοί επενδυτές του εσωτερικού με 4,07% και μη θεσμικοί (λοιπά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες) με 5,22%. Μεταξύ των μεγάλων ξένων ονομάτων που είναι μέτοχοι της Eurobank είναι το fund Capital, το sovereign wealth fund της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (GIC), η Brookfield, η Pimco και το RWC.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, το 80% είναι διεθνείς επενδυτές και 20% εγχώριοι. Από τους ξένους επενδυτές που έλαβαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, αποκλειστικά μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι το 88% και το υπόλοιπο 12% hedge funds. Το 43,3% των νέων ξένων επενδυτών της Πειραιώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 30,9% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 20,5% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 4,8% από την Ασία και 0,5% είναι άλλης προέλευσης. Μεταξύ των διεθνών ονομάτων στο νέο μετοχολόγιο της Τράπεζας συγκαταλέγονται οι: Goldman Sachs, Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine investment, Millenium, Marshal Wace κ.ά. Μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας παραμένει ο Τζον Πόλσον με 18,62%.

Στην Εθνική Τράπεζα, οι διεθνείς επενδυτές ελέγχουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 20% Έλληνες επενδυτές. Στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας συγκαταλέγονται ονόματα όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, η Allianz, το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC, η Wellington, το αμερικανικό επενδυτικό fund RWC και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Από τον Νοέμβριο του 2023, το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 18,39% της ΕΤΕ. Εκτός από το Ταμείο και την The Capital Group Companies, Inc., κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% στην τράπεζα.

#συστημικές_τράπεζες #ΤΧΣ #Εθνική_Τράπεζα #Τράπεζα_Πειραιώς_ #Alpha_Bank #Eurobank
Keywords
Τυχαία Θέματα