Πληρωμές 800 και 534 ευρώ-Πιθανότητα να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα

09:52 9/6/2020 - Πηγή: Reporter

Δεν έκλεισε ακόμα ο κύκλος των πληρωμών των επιδομάτων 800 και 534 ευρώ, καθώς τις επόμενες ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, οι εργαζόμενοι πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων που δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ για τον Μάιο θα λάβουν το ποσό μέχρι και αύριο, 10 Ιουνίου.

Το συγκεκριμένο επίδομα δεν έχουν ακόμα λάβει 700.000 εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή σύμβαση εργασίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όσοι εργαζόμενοι λοιπόν έμειναν σε αναστολή όλο τον Μάιο γιατί ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή είτε τους κράτησαν οι επιχειρήσεις σε αναστολή καθώς έχουν το δικαίωμα να κρατούν το 60% του προσωπικού θα πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ μέχρι τις 10 Ιουνίου, και αυτοί που έμειναν για μερικές μέρες σε αναστολή μέσα στον Μάιο θα το πάρουν έως τις 12 Ιουνίου.

Δηλαδή για παράδειγμα κάποια επιχείρηση που άνοιξε στις 18 Μαΐου ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει 180 ευρώ για αυτές τις ημέρες

Για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. οικοδόμοι, ηθοποιοί), το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 11 Ιουνίου -πιθανότατα στις 12/06.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υπέβαλαν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τους εργαζόμενους που θέτουν σε αναστολή, εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών, μπορούν να το πράξουν έως και τις 10 Ιουνίου, ώστε οι εργαζόμενοί τους να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Πιθανότητα να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα

Για ορισμένες επιχειρήσεις δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα my business support προκειμένου μετά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων να ξεκινήσει νέος γύρος οικονομικής ενίσχυσης επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν λάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ που θα συμπεριληφθούν στη λίστα αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα ενώ η επαναλειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται επίσης μέσα στον μήνα καθώς ο στόχος είναι να δοθούν τα χρήματα πριν τις αρχές Ιουλίου. Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν έκτακτη ενίσχυση 18 ευρώ για κάθε ημέρα που παρέμειναν κλειστοί από την 1η Μαίου και μετά. Όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, θα λάβουν 534 ευρώ ενώ σε όσους ζητήθηκε να παραμείνουν κλειστοί και τον Ιούνιο εξετάζεται να αποζημιωθούν και γι’ αυτό το διάστημα.

Επιστήμονες Εκκρεμεί επίσης το ζήτημα αποζημίωσης των επιστημόνων, που έχουν μείνει με το voucher των 600 ευρώ και για τον Μάιο δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία.

Να σημειωθεί τέλος ότι τόσο για πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν επίδομα ισχύουν ειδικές διευκολύνσεις για τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η πληρωμή των οφειλών Μαΐου πήρε παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου και το ποσό θα έχει έκπτωση της τάξης του 25% για ορισμένες κατηγορίες (πληττόμενες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι σε πληττόμενες κ.ά).

επίδομααναστολή εργασίαςεργαζόμενοιΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣκορονοιόςlockdown
Keywords
Τυχαία Θέματα