Πλεύρης: Μέσα στην πανδημία βάλαμε τις βάσεις του νέου ΕΣΥ

Για το νέο ΕΣΥ, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή και τον «χάρτη υγείας», μίλησε σε σημερινή (26/4) συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «μέσα στην πανδημία ξεκίνησαν να μπαίνουν οι βάσεις αυτού του οποίου θέλουμε να κάνουμε».

«Ουσιαστικά προσπαθούμε να δούμε την υγεία με έναν ολιστικό τρόπο. Ξεκινάει από την πρόληψη, και για πρώτη φορά έχουν μπει τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων

που είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί έτσι μπορούμε να προλάβουμε πολλές νόσους να μην φτάσουν στο νοσοκομείο», σημείωσε και συνέχισε:

«Μετά πάμε στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας που ήδη ξεκινήσαμε με περίπου 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση 157 Κέντρων Υγείας και με το θεσμό του προσωπικού γιατρού, έχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάλυψη στο 55% του πληθυσμού άρα χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά αλλά σαν φιλοσοφία είναι ότι ο κάθε άνθρωπος θα έχει έναν γιατρό αναφοράς που θα του φτιάχνει τον φάκελο υγείας, θα τον παρακολουθεί και θα κάνει τις προληπτικές εξετάσεις.

Αυτά τα δύο είναι οι βάσεις της υγείας και σημαντικό είναι ότι σε αυτά υπάρχει μια βασική συμφωνία των κομμάτων δηλαδή όλοι θεωρούν ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι σωστός».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός τόνισε ότι «στα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή έχουμε την εξής στόχευση, η πρώτη στόχευση η οποία κάναμε ήταν απουσία ανθρώπινου δυναμικού άρα πως καλύπτουμε το ανθρώπινο δυναμικό;

Με επιπλέον μισθούς αλλά και με κάτι εμείς το θεωρούμε μονόδρομο ότι για να πετύχουν οι προσλήψεις γιατί θέσεις βγαίνουν, θα πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο ελευθερίας γιατροί ιδιώτες να μπαίνουν στο σύστημα και γιατροί του δημοσίου να μπορούν να έχουν ήπιο ιδιωτικό έργο».

Τέλος, αναφορικά με τον χάρτη υγείας, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε καταγράψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας σε δομές που χρειάζεται και επομένως οι δομές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις ανάγκες».

«Αυτό σημαίνει κλείσιμο δομών; Όχι, σημαίνει όμως καλύτερη στόχευση δομών. Τα νοσοκομεία παραμένουν αλλά βρίσκουμε τι ανάγκες πρέπει να καλύψουν», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

ΠλεύρηςΕΣΥπανδημίαΥΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα