Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο Τζέιν Μπίρκιν.

Η εμβληματική μορφή των δεκαετιών ’60 και ’70 βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου της. Πρόσφατα είχε ακυρώσει συναυλίες της για λόγους υγείας, ενώ το 2002 είχε διαγνωστεί με λευχαιμία. Είχε ακόμα πρόβλημα αλκοολισμού.

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1946, μετακόμισε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πολιτογραφημένη Γαλλίδα, διατήρησε

πάντα τη βρετανική προφορά της και τον άμεσα αναγνωρίσιμο τόνο της φωνής της. Τα γαλλικά μέσα την είχαν χαρακτηρίσει «αγαπημένη Αγγλίδα της χώρας».

Αρχισε την καριέρα της στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε μικρούς ρόλους στο «Blowup» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966) και στο «Kaleidoscope» του Τζακ Σμάιτ (1966). Εκείνη την εποχή συνάντησε τον συνθέτη Τζον Μπάρι (συνθέτης της μουσικής 11 ταινιών της σειράς Τζέιμς Μποντ), ο οποίος την ενθάρρυνε να κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια και τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών.

Το 1967, μετά την αποτυχία του γάμου και τη γέννηση της κόρης της Κέιτ, ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την κάλεσε στη Γαλλία σε οντισιόν για τη νέα ταινία του «Slogan», στην γνώρισε τον Σερζ Γκενσμπούρ ο οποίος ήταν ήδη διάσημος.

Η σχέση με τον Γκενσμπούρ ήταν καθοριστική. Αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής και έγιναν διάσημοι το 1969 με το άλμπουμ «Jane Birkin / Serge Gainsbourg», ιδιαίτερα με το τραγούδι «Je t’aime … moi non plus», που είχε παγκόσμια επιτυχία.

Μπίρκιν και Γκενσμπούρ έζησαν μια από τις πιο θυελλώδεις σχέσεις του 20ού αιώνα και έναν έρωτα που αποτυπώθηκε και υμνήθηκε όσο λίγοι. Οι επικοί καβγάδες τους, οι οποίοι συχνά λάμβαναν χώρα σε δημόσια θέα, άφησαν εποχή.

Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους Σαρλότ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Μετά τη διάλυση της σχέσης το 1981, συνέχισε την καριέρα της ως τραγουδίστρια και ηθοποιός με άλμπουμ όπως το «Baby Alone in Babylone» το 1983 και το «Amour des Feintes» το 1990, αμφότερα σε στίχους και μουσική του Γκενσμπούρ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε υποστεί ήπιο εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί στο φεστιβάλ στη Γαλλία όπου θα μιλούσε για το νέο ντοκιμαντέρ της κόρης της με τίτλο «Jane By Charlotte».

ΤΖΕΙΝ ΜΠΙΡΚΙΝΜΠΙΡΚΙΝ
Keywords
Αναζητήσεις
pethane-i-ithopoios-kai-tragoudistria-tzein-birkin.htm
Τυχαία Θέματα