«Πέρασε» το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων εγγράφων

Ψηφίστηκε την Τρίτη (31/5), από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων εγγράφων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Με

τις προωθούμενες διατάξεις, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- ηλεκτρονικός τρόπος ειδοποίησης των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους σχετικά µε την εισαγγελική πρόταση σε παρεμπίπτοντα ζητήματα.

Τροποποιείται το άρθρο 155 ΚΠΔ, στο οποίο προβλέπεται ότι η επίδοση στον ενδιαφερόμενο διάδικο ή μάρτυρα διενεργείται µε ηλεκτρονικά μέσα και παράλληλη αποστολή μηνύματος σε αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Ομοίως, τροποποιείται και το άρθρο 156 ΚΠΔ και προστίθενται τα ηλεκτρονικά μέσα στις επιδόσεις στον κατηγορούμενο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, διαφοροποιείται το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημά ανδρών και γυναικών, πρώην δημοτικών αστυνομικών, για την κατάταξή τους στην κατηγορία των ειδικών φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται, κατ' έτος, η εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων, χωρίς εξετάσεις, μέχρι δύο τέκνων µελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με διάταξη του νομοσχεδίου προστίθεται στον νόμο «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», ο ορισμός της έννοιας «εμπρηστικός μηχανισμός».

Παράλληλα, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις οπλοφορίας αστυνομικών εκτός υπηρεσίας, για ειδικούς λόγους που αφορούν την ασφάλειά τους, ενώ προβλέπεται ότι αποδεσμεύονται οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας από τις αρμοδιότητες βεβαίωσης γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων.

Με διάταξη του νομοσχεδίου ρυθμίζονται τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών κατά το χρονικό διάστημα που δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Eπίσης, εκ νέου προσδιορίζονται, με άλλες διατάξεις, οι προϋποθέσεις μεταγωγής καταδίκων κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), ενώ παρέχεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η δυνατότητα, κατ' εξαίρεση, τοποθέτησης προϊσταμένων στα καταστήματα κράτησης, μέχρι την επιλογή από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα στις τροπολογίες

Αν και η αντιπολίτευση έκρινε θετικές τις διατάξεις τροπολογίας, με την οποία αναγνωρίζονται δαπάνες μετακίνησης και έξοδα διημέρευσης για τους αστυνομικούς που κάνουν μεταγωγές, η τροπολογία δεν εξασφάλισε ομοφωνία, εξασφάλισε όμως ευρεία πλειοψηφία. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προώθησε, μέσα στην τροπολογία με τις θετικές διατάξεις για τους Έλληνες αστυνομικούς, και φωτογραφική διάταξη προκειμένου να εξοφληθεί εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, όταν σε αυτή προϊστατο ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ. Έτσι, υπέρ της τροπολογίας δήλωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Στο άρθρο 19 για την εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων τέκνων, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, «ναι» ψήφισαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 που ψήφισε «παρών».

Στο άρθρο 20 για τον ορισμό της έννοιας εμπρηστικός μηχανισμός, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. «Όχι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Στο άρθρο 21 «Προϋποθέσεις κατ' εξαίρεση οπλοφορίας Αστυνομικών», η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν «ναι». Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση «παρών». Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 «όχι».

Στο άρθρο 28 για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η ΝΔ ψήφισε «ναι». Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι». Η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».

Νωρίτερα, την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε διάταξη που περιελήφθη σε υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων δικαστικών εγγράφων και προβλέπει ότι θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που αφορούν σε υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί, για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων, σε άδεια. Με την τροπολογία, οι εν λόγω δαπάνες εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται.

τροπολογίεςΒουλήΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα