Παράταση κάλυψης ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

Στην έντονη κριτική παραγόντων ΜμΕ ότι τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ τελικά δεν έφτασαν στην αγορά επιχειρεί να απαντήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είναι γνωστό τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ τελικά πήγαν σε λίγους που είχαν «λευκό τραπεζικό» μητρώο δηλαδή ήταν εταιρίες με μηδενικό ή καθόλου δανεισμό ενώ η όλη διαδικασία έκλεισε γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν εκτός. Τώρα όλοι περιμένουν το πρόγραμμα

«80-20», δηλαδή του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Παράλληλα ο κ. Τσακίρης ανακοίνωσε ότι «το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης που ενεργοποιήσαμε, σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, που αφορά στην τρίμηνη κάλυψη των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, παρατείνεται για ακόμη δύο μήνες και παραμένει ανοιχτό και για νέες υποβολές, το οποίο σημαίνει πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το έμμεσο κεφάλαιο κίνησης και για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου.»

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης σχετικά «με τα δανειοδοτικά προϊόντα, θα σας πω ότι όντως υπήρξε καθυστέρηση στην έγκριση των δανείων του ΤΕΠΙΧ, διότι σε έναν πολύ σημαντικό αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων παρατηρήθηκαν ελλιπή στοιχεία. Ακολουθήθηκαν, ωστόσο, ταχείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα, και μόλις μέσα σε επτά εβδομάδες, να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο κύκλος του, με την έγκριση 10.150 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφορικά με το Ταμείο Εγγυοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, και το οποίο μαζί με τη μόχλευση θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια, το 80% που δίνουμε ως εγγύηση για κάθε δάνειο μεγαλώνει σημαντικά την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης και με αισθητά μικρότερες εξασφαλίσεις σε σχέση με το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ.

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται χρηματοδοτικά εργαλεία τέτοιας έκτασης στην Ελλάδα και σας διαβεβαιώνω πως στα επόμενα εργαλεία όλα θα γίνουν συντομότερα. Για τον ρόλο των τραπεζών, τώρα, θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: Οι τράπεζες, καλώς ή κακώς, αποτελούν μέρος της αγοράς και βασικό κομμάτι για τη ροή της ρευστότητας. Εάν τις βγάλουμε απέξω, δεν θα υπάρχουν τα χρηματοδοτικά κανάλια, αλλά ούτε και η επιπλέον μόχλευση που δίνουν. Μην ξεχνάμε ότι, όπως όλη η οικονομία, και οι τράπεζες βγαίνουν από μία πολυετή κρίση με έναν μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων. Ωστόσο, έχουν δεσμευτεί ότι θα διοχετεύσουν σημαντική ρευστότητα σε αυτή την χρονική περίοδο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την έχουν πραγματική ανάγκη και είμαι πεπεισμένος πως θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους.» Γιώργος Αλεξάκης δανειαΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα