Παράπονα Ερντογάν στη Μέρκελ για τη συμπεριφορά της Ελλάδας

20:22 3/9/2020 - Πηγή: Reporter

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε ασφαλώς σε πρώτο πλάνο, με τη Μέρκελ να πιέζει τον Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο. Κατηγόρησε την Ελλάδα και τους «συμμάχους» της για επιθετική συμπεριφορά

ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστικά η μόνη συνομιλήτρια του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα και η μόνη που εμπιστεύεται ο Τούρκος πρόεδρος. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες εξήγησε στον κ. Ερντογάν πως πρέπει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, επισημαίνοντάς του την ευρωπαϊκή θέση, που προβλέπει κυρώσεις για την Άγκυρα, σε περίπτωση που δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, η κα. Μέρκελ ζήτησε λοιπόν από τον Τούρκο Πρόεδρο να αποκλιμακώσει την ένταση και να προχωρήσει σε διάλογο με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν, όμως, θέλησε να ρίξει την ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και τους "συμμάχους" της, αναφερόμενος βεβαίως, κυρίως στη Γαλλία και την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να είπε στην στην Καγκελάριο Μέρκελ ότι "είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την εγωιστική στάση της Ελλάδας και ότι τέτοιες χώρες λαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή".

Υπενθυμίζουμε πως από το πρωί της Πέμπτης είχε διαρρεύσει η πρόθεση της Τουρκίας για διάλογο, με τον Ερντογάν να μιλά για "πολιτική λύση" σε στελέχη του κόμματός του, στα οποία όμως κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για αδιάλλακτη στάση.

Η Ελλάδα από τη μεριά της δήλωσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, πως είναι έτοιμη για διάλογο και έθεσε μάλιστα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία να οδηγήσει τελικά στη Χάγη.

Είναι ξεκάθαρο, πάντως, πως τα τελευταία 24ωρα, γίνεται μεγάλη διεθνής διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης, με συνεχείς εκκλήσεις διαλόγου από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά πλέον και το ΝΑΤΟ, που προσπαθεί να διαδραματίσει το δικό του ρόλο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΜέρκελΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος
Keywords
Τυχαία Θέματα