Παραμένει κοντά στα υψηλά 10 μηνών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

Ανοδικά κινούνται και την Τετάρτη (13/9) οι τιμές του πετρελαίου, κυμαινόμενες κοντά στο νέο υψηλό δέκα μηνών που κατέγραψαν χθες, καθώς οι προσδοκίες για στενότερη παγκόσμια προσφορά και οι φόβοι για διακοπή της προμήθειας από τη Λιβύη αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης σε ορισμένες χώρες όπως η Κίνα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το

μπρεντ, ανέβηκαν σχεδόν κατά 2% την Τρίτη για να κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο του 2022.

«Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για αυξημένη ζήτηση και η πρόβλεψη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου ενίσχυσε τις απόψεις της αγοράς για σύσφιξη της προσφοράς στο μέλλον», δήλωσε ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities.

Η είδηση ότι η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, έκλεισε τέσσερις από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της στην ανατολική πλευρά λόγω μιας θανατηφόρας καταιγίδας, υποστηρίζει επίσης τις τιμές του πετρελαίου, πρόσθεσε.

«Αλλά τα περαιτέρω κέρδη μπορεί να είναι περιορισμένα, καθώς υπάρχει επίσης καθοδική πίεση από τις παρατεταμένες ανησυχίες για την ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα», είπε ακόμα ο Yoshida.

Ο ΟΠΕΚ εμμένει στις προβλέψεις του για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024, επικαλούμενος ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες τα πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τους αντίθετους ανέμους όπως τα υψηλά επιτόκια και ο αυξημένος πληθωρισμός.

Διατηρώντας περιορισμένες τις προμήθειες, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν την περασμένη εβδομάδα τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύριο bpd συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΕΙΑ, εν τω μεταξύ, ανέφερε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο bpd το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με το μπρεντ κατά μέσο όρο στα 93 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο.

Όμως τα αποθέματα αργού πετρελαίου, αποστάγματος και βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,2 εκατομμύριο βαρέλια, λιγότερο από την αναμενόμενη πτώση των 2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,68% στα 89,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,63% στα 92,64 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,230% στα 35,475 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,06% στα 1.933,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,96% στα 23,177 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,08% στα 3,7888 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0732 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,12% στο 1,247 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8606 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργό
Keywords
Αναζητήσεις
paramenei-konta-sta-ypsila-10-minon-to-petrelaio-anevainei-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα