Πάουελ (Fed): Το tapering είναι κοντά-Αργεί η αύξηση των επιτοκίων

Την άποψη πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τις αγορές ομολόγων (tapering), αν και δεν πρέπει ακόμα να αυξήσει τα επιτόκια, κατέθεσε ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο Πάουελ είπε χαρακτηριστικά «νομίζω ότι ήρθε η ώρα για το tapering», ενώ πρόσθεσε πως η τράπεζα

αναμένει πως οι αυξημένες τιμές καταναλωτή θα «διαρκέσουν πιθανά για ένα σημαντικό διάστημα του 2022».

Επιτόκια

Σε σχόλιο για την πολιτική της Fed στα επιτόκια, ο Αμερικανός τραπεζίτης δήλωσε πως η τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια της εάν παρατηρηθεί αυξημένο ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο Πάουελ υπογράμμισε εκ νέου την πρόθεση του να μην υπάρξει αυτή τη στιγμή αύξηση των επιτοκίων της Fed, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύω πως έχει η ώρα για το tapering, αλλά όχι για την αύξηση των επιτοκίων».

Σημειώνεται ότι τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ παραμένουν προς το παρόν κοντά στο 0%.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι «ο περιορισμός της προσφοράς και ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και για το επόμενο έτος, και το ίδιο ισχύει για την πίεση στους μισθούς».

Εκτίμησε πως στη συνέχεια το πιθανότερο είναι οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν και η αύξηση της απασχόλησης να επανέλθει στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, αλλά «αν δούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα, θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας».

Οι αξιωματούχοι της Fed θα συναντηθούν στις 2 με 3 Νοεμβρίου και θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν τελικά σε tapering του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Τζερόμ ΠάουελπληθωρισμόςεπιτόκιαFEDERAL RESERVEΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα