Παγκόσμιοι ηγέτες συζητούν την ανάπτυξη ναυτικού συνασπισμού στη Μαύρη Θάλασσα

11:36 1/6/2022 - Πηγή: Reporter

Πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο συζητούν την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στο εξωτερικό, μια κίνηση που προηγουμένως είχε απορριφθεί από το ΝΑΤΟ.

Με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να εκτείνεται στον τέταρτο μήνα του, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί καθώς ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές προμήθειες σιτηρών με κλειστά τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Άλαρ Κάρις είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg

ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να δημιουργηθεί αυτό που είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λάντσμμπεργκις, στην εφημερίδα Guardian ότι θα ήταν ένας ναυτικός συνασπισμός «των πρόθυμων».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αποτελέσει μέρος του συνασπισμού σύμφωνα με την εφημερίδα The Times . Οποιοσδήποτε θαλάσσιος διάδρομος έξω από την Ουκρανία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις πολλές νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου. Σε σχετικές ειδήσεις, η Ρωσία δήλωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση των υδάτων του λιμανιού της Μαριούπολης, μιας πόλης που οι Ρώσοι κατέκτησαν πρόσφατα μετά από μια σκληρή μάχη.

Τον περασμένο μήνα το ΝΑΤΟ απέρριψε αιτήματα της εταιρείας διαχείρισης πλοίων V.Group για ναυτική συνοδεία εμπορικών σκαφών που διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα. Η περιοχή έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη με τουλάχιστον 15 πλοία να χτυπηθούν από στρατιωτικούς μηχανισμούς τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου.

Τα σιτηρά είναι μια από τις κύριες βιομηχανίες της Ουκρανίας, με εξαγωγές που ανέρχονται συνολικά σε 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών της χώρας.

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγαγε το 98% των δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με ρυθμό έως και 6 εκατομμύρια τόνους το μήνα. Ενώ έχουν γίνει προσπάθειες για τη μετατόπιση των εξαγωγών μέσω του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντζας , τα αποθέματα σιτηρών έχουν συσσωρευτεί στην Ουκρανία με τα Ηνωμένα Έθνη να υποδηλώνουν ότι υπήρχαν περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε αναμονή για εξαγωγή από τις αρχές Μαΐου.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι έκλεψε ουκρανικά σιτηρά και τα φόρτωσε σε ρωσικά πλοία για να προσπαθήσει να πουλήσει στο εξωτερικό.

Μαύρη ΘάλασσαΝΑΥΤΙΛΙΑΣυνασπισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα