Παγκόσμια Τράπεζα: Δημιουργεί ταμείο για την αντιμετώπιση των πανδημιών

12:27 1/7/2022 - Πηγή: Reporter

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε την Πέμπτη (30/6) τη δημιουργία ενός ταμείου που προορίζεται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ενίσχυση της καταπολέμησης των πανδημιών.

Το ταμείο θα υποστηρίξει την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση (PPR), με επίκεντρο τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση.

«Το καταστροφικό ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος του Covid-19

έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση για τη δημιουργία ισχυρότερων συστημάτων υγείας και την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων», ανέφερε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε ότι το ταμείο, το οποίο σκοπεύει να ανοίξει αργότερα φέτος, αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας και της Ινδονησίας ως μέρος των προεδριών τους της G20 και με ευρεία υποστήριξη από την G20.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδότησης για PPR με ενεργές δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 αναπτυσσόμενες χώρες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας στη δήλωση.

Το λεγόμενο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ταμείο (FIF) θα παρέχει χρηματοδότηση για να «συμπληρώσει το έργο των υφιστάμενων ιδρυμάτων για την υποστήριξη χωρών και περιοχών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα παρέχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εάν η πανδημία του Covid-19 συνεχίζεται ακόμη όταν εφαρμοστεί το ταμείο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή υποστήριξης ενάντια στις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές πανδημίες.

Παγκόσμια ΤράπεζαταμείοΠΑΝΔΗΜΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα