Παγκόσμια ανησυχία για ενδείξεις επαναλειτουργίας πυρηνικού αντιδραστήρα στη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει θέσει εκ νέου σε λειτουργία αντιδραστήρα, ο οποίος παράγει πλουτώνιο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στη Γιονγκμπιόν, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Από τις αρχές του Ιουλίου υπάρχουν ενδείξεις, ιδίως η απόρριψη ύδατος ψύξης, που είναι συμβατές με τη λειτουργία του αντιδραστήρα», υπογράμμισε ο ΔΟΑΕ στην ετήσια έκθεσή του.

Ο αντιδραστήρας στη Γιονγκμπιόν είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία φέρει ημερομηνία 27η Αυγούστου.

Η επανέναρξη

του συγκεκριμένου αντιδραστήρα, δυναμικότητας πέντε μεγαβάτ, ενδεχομένως να σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, παραβιάζοντας κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις ΗΠΑ – Β. Κορέας

Το μέλλον αυτής της πυρηνικής εγκατάστασης βρισκόταν μεταξύ των πλέον προβληματικών ζητημάτων στη δεύτερη σύνοδο κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Γιονγκ Ουν, και του τότε προέδρου των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, το 2019 στο Ανόι (Βιετνάμ), που είχε καταλήξει σε αποτυχία.

Η Βόρεια Κορέα είχε προτείνει τον παροπλισμό μέρος του συγκροτήματος στη Γιονγκμπιόν, όμως όχι άλλες υποδομές του προγράμματος πυρηνικής ενέργειάς της, με αντάλλαγμα τη «μερική» άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η συγκεκριμένη προσφορά είχε απορριφθεί από την Ουάσινγκτον και από τότε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ έχουν επιβληθεί αρκετές διεθνείς κυρώσεις λόγω των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία είναι είναι απαγορευμένα όμως έχουν προχωρήσει πολύ επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι ειδικοί του ΔΟΑΕ υπέστησαν διώξεις από τη Βόρεια Κορέα το 2009 και από τότε η υπηρεσία του ΟΗΕ παρακολουθεί τη δραστηριότητά της από το εξωτερικό.

Η πιθανή επανέναρξη της λειτουργίας αυτού του αντιδραστήρα ακολουθεί πρόσφατη πληροφορία κατά την οποία η Πιονγκγιάνγκ αξιοποιεί, επιπλέον, ραδιοχημικό εργαστήριο σε μικρή απόσταση για τον διαχωρισμό πλουτωνίου από αναλωμένο καύσιμο του αντιδραστήρα.

«Ξεκάθαρη παραβίαση» αποφάσεων του ΟΗΕ

Οι ενδείξεις της επανέναρξης του αντιδραστήρα και του εργαστηρίου είναι «βαθιά ανησυχητικές», επεσήμανε ο ΔΟΑΕ, συμπληρώνοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές, σε περίπτωση που επαληθευτούν, αποτελούν «ξεκάθαρη παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχεδόν εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, το συγκρότημα στη Γιονγκμπιόν αποτελείται από δεκάδες κτίρια. Άνοιξε το 1986 και εκεί κατασκευάστηκε ο πρώτος βορειοκορεατικός πυρηνικός αντιδραστήρας, η μοναδική γνωστή πηγή πλουτωνίου στη Βόρεια Κορέα.

Βέβαια, το κλείσιμο της εγκατάστασης στη Γιονγκμπιόν δεν θα σήμαινε κατ’ ανάγκη τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και κατασκευής πυρηνικών όπλων της χώρας, δεδομένου του ότι δεν είναι η μοναδική όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου στη Βόρεια Κορέα.

Βόρεια Κορέαπυρηνικος αντιδραστηραςΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα