Ουκρανία: Υψηλός ο κίνδυνος μίας ρωσικής εισβολής, επιμένουν οι ΗΠΑ

Παρά τις συνεχείς διπλωματικές επαφές, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει σε τεντωμένο σχοινί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ότι ο κίνδυνος μίας εισβολής είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters,

το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από το Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Κατα τις χθεσινές επαφές κορυφής, τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, καθιστώντας σαφή την ετοιμότητα των δυτικών συμμάχων να αντιδράσουν.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

ΜπλίνκενΗΠΑΡωσία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα