Ουκρανία: Νεκροί, τραυματίες και παγιδευμένοι άμαχοι στο εργοστάσιο Azovstal

Σφυροκόπημα συνεχίζει να δέχεται η Μαριούπολη, με έναν από τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιώτες που παραμένει στην πόλη να κάνει λόγο για νεκρούς, τραυματίες και παγιδευμένους αμάχους κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει στο εργοστάσιο Azovstal.

Συγκεκριμένα, αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είχε δώσει εντολή να μην γίνει επίθεση, ο υποδιοικητής Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ από το τάγμα του Αζόφ ισχυρίστηκε μιλώντας στο BBC ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο.

«Όλα τα κτίρια στο Azovstal έχουν

πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παλαμάρ.

Ακόμα είπε ότι οι άμαχοι βρίσκονταν σε άλλες τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές: «Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών».

Οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν, επεσήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι «διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», είπε.

Ο Παλαμάρ απηύθυνε έκκληση για ασφαλή διέλευση αμάχων από το χαλυβουργείο και ζήτησε από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλειά τους, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα.

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ ανέφερε στο Radio Liberty: «Ήταν το αυτοσχέδιο νοσοκομείο μας... Βαριές βόμβες πέφτουν στο χαλυβουργείο Azovstal, και τώρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια... Το Azovstal βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Βγάζουμε κόσμο από τα ερείπια», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ στο Radio Liberty.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

AZOVSTALΟυκρανίαΡωσίαΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΖΟΦάμαχοι
Keywords
Τυχαία Θέματα