Ουκρανία: Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φύγει σε μία εβδομάδα

13:05 3/3/2022 - Πηγή: Reporter

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ξεριζωμένοι από αυτόν τον παράλογο πόλεμο.

Εργάζομαι σε προσφυγικές κρίσεις εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Σπάνια έχω δει μια τόσο γρήγορη φυγή ανθρώπων όπως αυτή.

Ώρα με την ώρα, λεπτό το λεπτό, όλο και περισσότεροι

άνθρωποι διαφεύγουν από τη ζοφερή πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας», αναφέρει σε δήλωσή του.

Στη συνέχεια, κάνει έκκληση για ειρήνη: «Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, εκατομμύρια άνθρωποι ακόμα ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Μέσα στην Ουκρανία, το προσωπικό μας, όπως και άλλοι εργαζόμενοι του ανθρωπιστικού τομέα, δουλεύουν όπου και όποτε μπορούν μέσα σε τρομακτικές συνθήκες. Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται εκεί, παρά τους σοβαρούς κινδύνους, γιατί γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες μέσα στη χώρα είναι τεράστιες.

Παρόλο που ο ρυθμός και οι προκλήσεις αυτού του εκτοπισμού είναι εξαιρετικές, η ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινωνίες για την υποδοχή αυτού του ενός εκατομμυρίου προσφύγων είναι ως τώρα αξιοσημείωτη.

Μέλη προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας έχουν ήδη μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή ενώ ενισχύουμε τις δράσεις μας για την προστασία και τη βοήθεια των προσφύγων, προκειμένου να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής.

Η διεθνής αλληλεγγύη έχει υπάρξει συγκινητική. Όμως τίποτα – τίποτα – δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη να σιγήσουν τα όπλα, και να λειτουργήσουν ο διάλογος και η διπλωματική οδός. Η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει αυτή η τραγωδία».

ΟυκρανίαπρόσφυγεςΟΗΕΓκράντιΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα