Ουκρανία: 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «κολλημένοι» στην Οδησσό

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε βοήθεια για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού της Οδησσού, που εμποδίζει το σιτάρι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να φτάσει στις παγκόσμιες αγορές.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει καμία συνήθης κίνηση του εμπορικού στόλου από την Οδησσό», είπε ο Ζελένσκι. «Χωρίς τις γεωργικές εξαγωγές μας, δεκάδες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου βρίσκονται ήδη στο χείλος από σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα. Και με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση μπορεί να γίνει εντελώς τρομερή».

Υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν απομείνει

σε αποθήκες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) - και οι αγρότες της χώρας σπέρνουν καλλιέργειες για την επόμενη σεζόν. Η παραγωγή πιθανότατα θα μειωθεί λόγω του πολέμου, αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο FAO αναμένει ότι η επόμενη συγκομιδή θα υπερκαλύψει την εναπομένουσα αποθηκευτική ικανότητα της χώρας. Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να εξάγει μικρή ποσότητα σιτηρών σιδηροδρομικώς και με παραποτάμια λιμάνια στον Δούναβη, αλλά αυτοί οι όγκοι δεν πλησιάζουν καθόλου την ποσότητα που συνήθως φορτώνεται σε φορτηγά πλοία στα παράκτια λιμάνια της.

"Αυτό είναι μια άμεση συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μαζί - από όλους τους Ευρωπαίους, από ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Μπορεί να ξεπεραστεί ασκώντας πίεση στη Ρωσία, αναγκάζοντας ουσιαστικά τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο", είπε ο Ζελένσκι. .

Ασφάλεια λιμανιού

Η πόλη της Οδησσού έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από τη θάλασσα, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν από ξηρά. Οι υπερασπιστές στο Mykolaiv απέκρουσαν επανειλημμένες επιθέσεις από την κατεύθυνση Kherson αποτρέποντας μια ρωσική προέλαση στο κύριο θαλάσσιο λιμάνι της Ουκρανίας.

Δυτικοί αναλυτές βλέπουν μια αμφίβια επίθεση στην πόλη-λιμάνι ως απίθανο γεγονός, ειδικά αφού η Ουκρανία απέδειξε την ικανότητα αντιπυραυλικών πυραύλων της με τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva.

Αν και η Οδησσός παραμένει εκτός της κύριας μάχης, οι επιθέσεις με πυραύλους κρουζ εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία για την ασφάλεια στην πόλη. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ επισκέφθηκε την Οδησσό τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ και ο εκπρόσωπός του είπε στον Τύπο ότι αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο λόγω ρωσικής πυραυλικής επίθεσης.

ΟυκρανίαλιμάνιΟδησσόςσιτηραλιμάνιαΚΑΡΑΒΙΑΕμπορεύματα
Keywords
Τυχαία Θέματα