ΟΠΑΠ: Επανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία COVID-19

Ο ΟΠΑΠ, η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δραστηριότητα του εμπορικού δικτύου του ΟΠΑΠ ανεστάλη στις 14 Μαρτίου γεγονός που δημιούργησε σημαντικές προκλήσεις για την εταιρεία,

όσο και για τα περίπου 4.500 σημεία πωλήσεών της που απασχολούν περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου.

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, ο ΟΠΑΠ έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες:

Την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των πρακτόρων και των κοινοτήτων που δραστηριοποιείταιΤη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στις δραστηριότητες της εταιρείαςΤην προστασία της οικονομικής θέσης του Ομίλου ΟΠΑΠ.

Επιδεικνύοντας ισχυρά αντανακλαστικά, ο ΟΠΑΠ ενεργοποίησε συγκεκριμένο πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας και σειρά άμεσων δράσεων και πρωτοβουλιών. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία προχώρησε σε επανεξέταση του επενδυτικού πλάνου της, εστίασε στη διατήρηση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης και εντόπισε ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική διαθέσιμη ρευστότητά του.

Επίσης, κατά την περίοδο του lockdown, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην περαιτέρω ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του, με έμφαση στα online παιχνίδια και τα αριθμοπαιχνίδια, με πιο χαρακτηριστική την προσθήκη τρίτης εβδομαδιαίας κλήρωσης στο ΤΖΟΚΕΡ, κάθε Τρίτη. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν σε ανάπτυξη της online βάσης ενεργών πελατών της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ ανέλαβε έγκαιρα στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του δικτύου του και την ενίσχυση του μηχανισμού συστηματικής επικοινωνίας με τους συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν ενέργειες και μέτρα για την οικονομική ελάφρυνσή των καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY, όπως αναστολή βραχυπρόθεσμων πληρωμών, μέτρα περιορισμού λειτουργικού κόστους, αναστολή αποπληρωμής κατασκευαστικών δανείων που δόθηκαν από την εταιρεία για την ανάπτυξη ή τον εκσυγχρονισμό καταστημάτων κ.ά.

Κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ επέκτεινε την κοινωνική συνεισφορά του, στηρίζοντας άμεσα την εθνική προσπάθεια των υγειονομικών και δημόσιων αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ έχει παραδώσει σημαντικά έργα υποδομών, στο πλαίσιο της ανακαίνισης των δυο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερσύγχρονης μονάδας λοιμωδών νοσημάτων. Η μονάδα αυτή επιτρέπει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αντιμετωπίσει και κρούσματα κορωνοϊού, έχοντας ήδη αξιοποιηθεί για αυτό το σκοπό. Επιπλέον, συμβάλλοντας περαιτέρω στο έργο νοσοκομειακών μονάδων που ρίχτηκαν στη μάχη του κορωνοϊού, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στη δωρεά 500.000 μασκών χειρουργείου και εξοπλισμού πρώτης ανάγκης, για χρήση από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές τριών δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, με την αρωγή του ΟΠΑΠ, το Χαμόγελο του Παιδιού ανακατεύθυνε τις κινητές μονάδες που αξιοποιούνται για το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής ΟΠΑΠ στη Γειτονιά, θέτοντας τις άμεσα στη διάθεση του δημόσιου συστήματος υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Ακόμη, ο ΟΠΑΠ και η doctoranytime, μέλος του προγράμματος επιχειρηματικότητας ΟΠΑΠ Forward, βοήθησαν όσους είχαν ανάγκη να συμβουλευτούν γιατρό, προωθώντας την χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας «συνομιλία με γιατρό οnline». Η υπηρεσία αυτή είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης, που αξιοποιεί το δίκτυο πιστοποιημένων γιατρών-συνεργατών της doctoranytime, βοηθώντας σημαντικά όλους όσοι ήθελαν να ενημερωθούν για τον ιό COVID-19.

Ισχυρές επιδόσεις και σημαντική πρόοδος στις στρατηγικές προτεραιότητες

Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη πρώτου τρίμηνου ανήλθαν στα 35,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR), αυτά διαμορφώθηκαν στα 328,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση της διοίκησης της εταιρείας για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος των μετόχων του ΟΠΑΠ παραμένει ισχυρή. Στη βάση αυτή, η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ είχε ήδη διανείμει, από τον Φεβρουάριο, επιπλέον έκτακτο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή.

Μιλώντας στους μετόχους, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, επεσήμανε ότι το 2019 ήταν μια δυναμική χρονιά για την εταιρεία, με πρόοδο σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητές της. Για το 2020, ο κύριος Ζίγκλερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΟΠΑΠ θα επανακάμψει από την κρίση του κορωνοϊού, χάριν στα γερά θεμέλια, τον υγιή ισολογισμό και την ισχυρή ταμειακή βάση του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Ζίγκλερ στάθηκε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του δικτύου των VLTs, στα τέλη του 2019, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα αυτή ήδη ωφελεί τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. Επίσης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της εταιρείας, καθώς και στην ενίσχυση των επιδόσεων του αθλητικού στοιχηματισμού, ιδιαίτερα πριν την πανδημία.

Ακόμη, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ εστίασε στο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα και τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην κοινωνική συνεισφορά. Όπως σημείωσε, βάσει μελέτης του ΙΟΒΕ για το 2019, οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ είχαν συνολική επίδραση άνω των 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, στηρίζοντας – άμεσα και έμμεσα – περισσότερες από 39.500 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, μόνο το 2019, η συνολική συνεισφορά του ΟΠΑΠ στα δημόσια έσοδα ανήλθε στα 744 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ενισχύθηκαν περαιτέρω τα μακροπρόθεσμα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας στους τομείς της Υγείας, του Αθλητισμού και της Απασχόλησης.

ΟΠΑΠπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα