Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο επιζήμιοι είναι τελικά για το Τόκιο;

Με κόστος άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και μειωμένα έσοδα λόγω μη θαυμαστών, πόσα δισεκατομμύρια αναμένεται να χάσει η Ιαπωνία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη εσόδων της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής ύψους 6,7 δισ. δολαρίων

Το Τόκιο

κινείται πλέον σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη εκκίνησε και επίσημα, ενόσω η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και της επικίνδυνης και εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Παράλληλα, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 83% των Ιαπώνων θεωρούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν φέτος καλοκαίρι, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο καθώς η διοργάνωση αποτελεί τη μέγιστη γιορτή του αθλητισμού. Η αντίθεση των Ιαπώνων στη διεξαγωγή των Αγώνων υπήρξε σταθερή σε όλη τη διάρκεια τους έτους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει το MarketWatch.

Ο φόβος για την έξαρση της πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας η φετινή διοργάνωση δεν θυμίζει σε τίποτε προηγούμενους Αγώνες, καθώς οι αθλητές θα συναγωνιστούν για πρώτη φορά σε παντελώς άδεια στάδια είναι η αιτία των προαναφερθέντων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της Ιαπωνίας, δεδομένου του ότι θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια όχι μόνο από την έλλειψη θεατών και επισκεπτών, αλλά και από τις ακυρώσεις διαφημιστικών προγραμμάτων από μεγάλους χορηγούς των Αγώνων.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους κορυφαίους Ολυμπιακούς χορηγούς, η ιαπωνική Toyota γνωστοποίησε ότι δεν θα προβάλει πλέον τηλεοπτικές διαφημίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καταδεικνύοντας πόσο πολωμένο είναι το κλίμα σχετικά με τους Αγώνες στη χώρα. "Είναι αλήθεια ότι η Toyota δεν θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης, και η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων την απουσία θεατών", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. "Δεν θα προβάλλουμε διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Αγώνες στην Ιαπωνία", συμπλήρωσε.

Η απόφαση της Toyota να μην προβάλλει τηλεοπτικές διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιορίζεται πάντως μόνο στην Ιαπωνία και δεν αφορά άλλες χώρες.

Επιπλέον, σημαντικοί χορηγοί όπως η Coca-Cola, η Airbnb, η Alibaba, η Visa, η Intel και η General Electric δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως πώς σχεδιάζουν να διαφημιστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Το κόστος της διοργάνωσης

Ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, επιπροσθέτως, εκτοξεύθηκε έπειτα από την αναβολή των Αγώνων, που κανονικά ήταν να διεξαχθούν το προηγούμενο έτος αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και έχει πλέον ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια. Μέρος του κόστους περιλαμβάνει ανακαινίσεις σταδίων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και εκδηλώσεις προώθησης της διοργάνωσης.

Το συγκεκριμένο κόστος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί -τουλάχιστον εν μέρει- από τα έσοδα των Αγώνων. Βέβαια, τα έσοδα αυτά θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα, δεδομένου πως τα στάδια θα παραμείνουν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων

Μόνο και μόνο τα άδεια στάδια εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Tokyo 2020 τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια από τις απώλειες εισιτηρίων.

Βέβαια, τα χαμένα εισιτήρια αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πλήγματος που θα έχει η Ιαπωνία από τα άδεια στάδια. Κατά τους διοργανωτές, οι επισκέπτες που θα έφταναν στην Ιαπωνία για τους Αγώνες εκτιμάται ότι θα ξόδευαν περίπου 2 δισ. δολάρια σε γεύματα, μεταφορές, ξενοδοχεία και αγορές προϊόντων.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο είχε προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 6,7 δισ. δολαρίων από τη διοργάνωση των Αγώνων, ποσό που περιελάμβανε και τα έσοδα από τα εισιτήρια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ποσό αυτό και πάλι απέχει πολύ από το ποσό που υπολογίζεται ότι κόστισε τελικά η προετοιμασία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Το Τόκιο, ωστόσο, αναμένεται να εισπράξει κάποια χρήματα από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά έσοδα, αλλά το ύψος αυτού του ποσού παραμένει ασαφές λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι πολλοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν απέφεραν κέρδη στην διοργανώτρια πόλη-χώρα, η περίπτωση του Τόκιο διαφέρει λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο απέφεραν έσοδα 3,6 δισ. δολαρίων, όταν η κινεζική πρωτεύουσα ξόδεψε περισσότερα από 40 δισ. δολάρια, ενώ οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο απέφεραν 5,2 δισ. δολάρια έναντι 18 δισ. δολαρίων που ήταν το κόστος της διοργάνωσης..

Ορισμένες κυβερνήσεις και πόλεις υποδοχής υπογραμμίζουν ότι παρότι οι Αγώνες είναι ζημιογόνοι, η διοργάνωσή τους τονώνει την οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τον τουρισμό για χρόνια. Οφέλη, όμως, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςιαπωνίαΤΟΚΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα