Ολοταχώς προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Οι καταλύτες
Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σχεδόν 1% την Παρασκευή (13/9), επεκτείνοντας το ράλι τους και θέτοντας το αργό σε τροχιά εβδομαδιαίων κερδών λόγω της διακοπής της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Francine που ανάγκασε την εκκένωση των πλατφορμών παραγωγής.
Εάν διατηρηθούν τα κέρδη που καταγράφει τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ, και τα δύο θα σπάσουν ένα σερί εβδομαδιαίας πτώσης, παρά το γεγονός ότι το μπρεντ έπεσε
Στα σημερινά επίπεδα, το μπρεντ αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο περίπου 2,2%, ενώ το WTI είναι έτοιμο να σημειώσει άνοδο 3,1%.
«Οι συνεχιζόμενες διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διακοπή στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του τυφώνα Francine κρατούν σφιχτή την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.
Ένα ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο βοηθά επίσης στη στήριξη των τιμών. Το νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό μίας εβδομάδας την Παρασκευή, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι παραγωγοί πετρελαίου αξιολόγησαν τις ζημιές και διεξήγαγαν ελέγχους ασφαλείας την Πέμπτη, καθώς ετοιμάζονταν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους στον Κόλπο του Μεξικού. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 42% της παραγωγής πετρελαίου της περιοχής είχε κλείσει την Πέμπτη.
Οι αναλυτές της UBS προέβλεψαν ότι η παραγωγή του Σεπτεμβρίου στην περιοχή θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές της FGE εκτίμησαν πτώση 60.000 bpd στα 1,69 εκατομμύρια bpd.
«Εάν οι καθυστερήσεις παραγωγής αποδεικνύονταν βραχύβιες και οι ζημιές στις πλατφόρμες πετρελαίου ήταν ελάχιστες, αυτά τα κέρδη μπορεί να αποκλιμακωθούν, καθώς η ευρύτερη προοπτική ζήτησης εξακολουθεί να λειτουργεί ως βασικός αντίθετος άνεμος για τον περιορισμό οποιασδήποτε βιώσιμης ανάκαμψης», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Γιπ Γιουν Ρονγκ στο Reuters.
Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσαν τις προβλέψεις τους για την άνοδο της ζήτησης αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης σε γενικές γραμμές την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εισαγωγές αργού ανέβηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).
Στο μεταξύ, οι επενδυτές προσβλέπουν στη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve στις 17-18 Σεπτεμβρίου και μια πιθανή μείωση των επιτοκίων.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,13% στα 69,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,96% στα 72,66 δολάρια το βαρέλι.
Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο
Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται κατά 0,281% στα 35,290 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,73% στα 2.599,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,19% στα 30,462 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,02% στα 4,1965 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1085 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,3127 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8445 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #ασήμι #χαλκός #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τροχαίο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης: Και άλλες φορές οδηγούσε πιωμένος ο κατηγορούμενος οδηγός
- Ένα «ιπτάμενο» event από την Klinex
- Νέος Marketing Manager στην Coral
- Ευλογιά πιθήκων: Πρώτο εμβόλιο κατά του mpox – Η απόφαση του ΠΟΥ
- Στάρμερ: Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο
- ΑΑΔΕ: Στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής αρμοδιότητες της ΔΟΥ Χαλκίδας
- Παρέμβαση εισαγγελέα για την παρ' ολίγον σύγκρουση των δύο τρένων
- «Φρένο» της Κίνας σε μονάδα της PwC για τον έλεγχο της Evergrande
- H Ολλανδία λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης
- Το πολιτικό κόστος διαλύει την ευρωπαϊκή συνοχή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Στάρμερ: Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο
- TAIΠΕΔ: Τρεις ενδιαφερόμενοι για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
- Υπ. Ναυτιλίας: Στόχος η βελτίωση των νησιωτικών λιμενικών υποδομών
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Λευτέρης Γιαννακόπουλος
- Κίνα: Νέος στατιστικός νόμος για την βελτίωση της αξιοπιστίας της
- Δένδιας: Κομβικό σημείο το Καστελόριζο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
- Δικταίο Άντρο: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του αναβατορίου
- Στην τελική ευθεία η ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων
- Ολοταχώς προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Οι καταλύτες
- Συνεχίζεται για 5η μέρα το ράλι στη Wall Street

- Τελευταία Νέα Reporter
- Ολοταχώς προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Οι καταλύτες
- Συνεχίζεται για 5η μέρα το ράλι στη Wall Street
- Νέα Σμύρνη: Νεκρός 46χρονος άνδρας με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο
- Παπαθανάσης: Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το «Σπίτι μου ΙΙ»
- Η DBRS αναβάθμισε τις προοπτικές για Eurobank και Εθνική
- Ανδρουλάκης: Άμεση βελτίωση της ζωής των Ελλήνων αν γίνουμε κυβέρνηση
- ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στην αξία των εισαγωγών τον Αύγουστο
- ΗΠΑ: Ελαφρώς ενισχυμένη η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο
- TAIΠΕΔ: Τρεις ενδιαφερόμενοι για το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
- Στάρμερ: Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θετική (+0,88%), αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική, η σημερινή συνεδρίαση.
- Η Gen Ζ φωτογραφίζει τους δίσκους στον έλεγχο του αεροδρομίου και δημιουργεί εκνευρισμό- Τι πραγματικά συμβαίνει;
- Παρέμβαση εισαγγελέα για την παρ' ολίγον σύγκρουση των δύο τρένων του Προαστιακού
- Παρέμβαση εισαγγελέα για την παρ' ολίγον σύγκρουση των δύο τρένων
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 16 έως 20 Σεπτεμβρίου
- Η AΧΙΑ Ventures Group αναδεικνύεται ως Best for Equities στην Ελλάδα από τα Euromoney Securities Houses Awards
- Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 16 έως 20 Σεπτεμβρίου
- Ο Τσιάρας εγκαινίασε τα αλιευτικά καταφύγια Γλυφάς και Αχλαδίου αξίας 4,8 εκατ. ευρώ
- «Φρένο» της Κίνας σε μονάδα της PwC για τον έλεγχο της Evergrande
- Ανάκαμψη του Χρηματιστήριου την Παρασκευή, αλλά με ισχυρές απώλειες το κλείσιμο της εβδομάδας