Ολοταχώς για την 6η σερί «κόκκινη» εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρά τις αρχικές προσπάθειες να κλείσει τη συνεδρίαση στα «πράσινα», οι πωλητές φαίνεται να υπερισχύουν την τελευταία ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που οδεύει προς την 6η σερί εβδομάδα απωλειών.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,54% στις 1.147,31 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 28,38 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έχει πτώση ύψους 0,47% στις 2.795,12 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,50% στις 889,79 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετράει ισχυρές

απώλειες εδώ και έξι εβδομάδες, με την αβεβαιότητα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο να είναι διάχυτη και το επενδυτικό κοινό να κάνει πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις.

«Βαρίδι» στο κλίμα, είναι το ύψος των επιτοκίων, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών έχουν διαμηνύσει, ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο επιθυμητό 2%, αξιολογώντας βέβαια και τα εκάστοτε δεδομένα.

Πρόσφατα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ 16ετίας κλονίζοντας προσωρινά τις αγορές, αν και υποχώρησαν προσωρινά, λόγω των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ένας ακόμα «βραχνάς» για την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι και η αποεπένδυση του Δημοσίου στις τράπεζες, που προκαλεί μεταβλητότητα, δεδομένου ότι το επενδυτικό κοινό αναζητά έξτρα ρευστότητα για μελλοντικές επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η Axia πάντως, επανέλαβε συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη υποχώρηση καθιστά τις τιμές εισόδου πιο ελκυστικές.

Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι: Alpha Bank στα 2,0 ευρώ (αμετάβλητη). Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας). Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ). Tράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, βρίσκεται μπροστά μία περίοδος που θα είναι πιο κατατοπιστική για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και για τις «θυσίες» που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησαν πίσω οι φυσικές καταστροφές.

Από εκεί και πέρα, τα επιχειρηματικά deals βρίσκονται σε εξέλιξη, με την Noval Property και την EBRD να υπογράφουν ομολογιακό δάνειο €10,5 εκατ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε βιώσιμα «πράσινα» ακίνητα.

Επιπλέον, η Mytilineos κατασκευάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βρετανία, το οποίο θα παράγει 373,92 GWh «πράσινης» ενέργειας ετησίως με την αξία της σύμβασης να ανέρχεται στα 114,09 εκατ. λίρες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με ήπια πτώση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης για τη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία θα μπορούσαν να καθορίσουν την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια.

Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2% την Παρασκευή, οδηγώντας τα κέρδη στην Ασία, ενώ με κέρδη ξεκινούν τη συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει περισσότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση από το σύνολο του ταμπλό

Χρηματιστήριο ΑθηνώνμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣΓενικός Δείκτης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολοταχώς, Χρηματιστήριο Αθηνών,olotachos, chrimatistirio athinon