Ολλανδία: Έτοιμος να κυβερνήσει δηλώνει ο Βίλντερς, ενώ αναζητά συμμάχους

Ο Ολλανδός αντι-ισλαμιστής πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, υποσχέθηκε, με ανάρτησή του στο Χ, ότι θα γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας, παρά το γεγονός πως μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, είναι ανέφικτη.

Αν και το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς τερμάτισε πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, έχοντας μια αντιμεταναστευτική

ρητορική, το κόμμα του προβλέπεται να λάβει μόνο το 25% των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο πιο κεντρώα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο X, ο Βίλντερς εκφράζει την απογοήτευσή του για τα άλλα κόμματα και την προφανή απροθυμία τους να συνεργαστούν με το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), ενώ δηλώνει ότι, αν χρειαστεί, θα «συνεχίζει να μετριάζει» τις θέσεις του και θα κυβερνήσει τη χώρα.

«Παραμένω θετικός και λογικός. Θα συνεχίσω να μετριάζω τον εαυτό μου. Και θα είμαι εκεί για όλους. Γιατί η ευθύνη που αισθάνομαι είναι πολύ μεγάλη. Το PVV θέλει να συμβάλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ολλανδοί. Πάρα πολλοί αιτούντες άσυλο, πολύ λίγα σπίτια, ανεπαρκής αγοραστική δύναμη και κακή υγειονομική περίθαλψη.», γράφει, μεταξύ άλλων, ο Βίλντερς και προσθέτει «Σήμερα, αύριο ή μεθαύριο, το PVV θα είναι μέρος της κυβέρνησης και εγώ θα είμαι πρωθυπουργός αυτής της όμορφης χώρας».

{https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1728442841452421362}

Την Παρασκευή, το συντηρητικό κόμμα VVD του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το οποίο συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του Βίλντερς για τη μετανάστευση, δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε ένα υπουργικό συμβούλιο μαζί του. Ωστόσο, ο νέος ηγέτης του VVD, ο Ντιλάν Γιεσιλγκόζ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφέρει εξωτερική στήριξη σε μια κυβέρνηση Βίλντερς.

Ο Πέτερ Όμτζιγκτ, ο οποίος ηγείται του κεντρώου μεταρρυθμιστικού κόμματος NSC και θεωρείται επίσης πιθανός εταίρος σε μια κυβέρνηση του Βίλντερς, δήλωσε ότι η συνεργασία θα είναι δύσκολη λόγω των ακραίων θέσεων που έχει εκφράσει ο Βίλντερς και οι οποίες φαίνεται να παραβιάζουν τη -συνταγματικά κατοχυρωμένη- προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Στην Ολλανδία, οι συνομιλίες για συνασπισμό, συνήθως, διαρκούν μήνες και οι θέσεις των κομμάτων σχετικά με την προθυμία τους να συνεργαστούν μεταξύ τους μπορεί να μετατοπιστούν όσο περνάει ο καιρός. Εάν ο Βίλντερς δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι πιθανή μία συγκυβέρνηση κεντρώων συνδυασμών -που αποκλείουν το PVV- ενώ ως έσχατη λύση, υπάρχει το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

#Ολλανδία #ακροδεξιά #Βίλντερς #Κυβέρνηση #εκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
ollandia-etoimos-na-kyvernisei-dilonei-o-vilnters-eno-anazita-symmachous.htm
Τυχαία Θέματα