Οι περιορισμοί στην εστίαση ξαναγεμίζουν τις πλατείες

Οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου συνοδεύτηκαν δυστυχώς με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα και ασφαλώς η κυβέρνηση όφειλε να δράσει άμεσα. Έκρουσε έντονα τον κώδωνα του κινδύνου και δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Για να επικοινωνήσει καλύτερα το ότι ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μη βρεθούμε προ δυσάρρεστων εκπλήξεων επέλεξε να επιβάλλει και ορισμένα αυστηρά μέτρα.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι και το κλείσιμο των μαγαζιών στις 12 τα μεσάνυχτα στις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές

της χώρας.

Εκτός από τις αντιδράσεις των... αντιδραστικών, το μέτρο αυτό, όμως, φέρνει και μία μάλλον αναμενόμενη επιστροφή του κόσμου στις πλατείες, τις παραλίες και τα αυτοσχέδια πάρτι στα νησιά και τη Χαλκιδική.

Παράλληλα, στην Αθήνα (που δεν έχει περιορισμό ωραρίου) τα μαγαζιά κλείνουν, είτε για τις διακοπές του Αυγούστου, είτε γιατί, όπως αναδείξαμε σε άλλο άρθρο μας, πέφτουν βαριά πρόστιμα και λουκέτα που οδηγούν ουσιαστικά σε ένα άτυπο lockdown της εστίασης. Τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα για μαγαζιά που επιτρέπεται να φιλοξενήσουν 15-20 άτομα κι έτσι επιλέγουν από το να ζουν στο "άγχος", να κλείσουν την επιχείρηση και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Μηδενικός τζίρος είναι καλύτερος από 10.000 πρόστιμο σε ένα συνοικιακό μαγαζί της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, οδηγεί επίσης αρκετό κόσμο να κάθεται σε πλατείες, να πίνει μπύρες από το περίπτερο και φυσικά να μην λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας.

Με λίγα λόγια, η πίεση στην εστίαση έχει δύο όψεις. Από τη μία στέλνει σήμα πως υπάρχει πρόβλημα με τον κορονοϊό, αλλά δημιουργεί και ένα πρόβλημα με τα αυτοσχέδια πάρτι, το οποίο είχε λυθεί όσο λειτουργούσαν τα καφέ-μπαρ.

Και φυσικά η πλειοψηφία των καφέ-μπαρ δεν αδιαφορούσαν για τους κανόνες ασφαλείας. Το αντίθετο, τους τηρούσαν και τουλάχιστον όριζαν αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες, που είναι και το νούμερο ένα ζητούμενο για να προστατευθούμε από τον ιό.

Υπάρχει συνεπώς ρίσκο στην απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την εστίαση, γιατί οι καφετέριες έλυσαν το πρόβλημα με τα πάρτι στις πλατείες και στις παραλίες, που τώρα επανέρχονται δυναμικά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

πλατείεςεστίασηπεριορισμόςμέτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα