Οι ΗΠΑ δεν πείθουν για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιχείρηση καθησυχασμού των ναυτιλιακών εταιρειών για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα διεξάγουν τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ, με τον στρατό της χώρας να προσπαθεί να πείσει ότι η πολυεθνική ναυτική δύναμη που έχει συσταθεί εξασφαλίζει τον ασφαλή διάπλου μέσω της Ερυθράς και της Διώρυγας του Σουέζ, παρότι οι Χούθι της Υεμένης δε δείχνουν πρόθυμοι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Το Πεντάγωνο «ασχολείται με τον κλάδο,

σχεδόν σε καθημερινή βάση, για να διαπιστώσει τις ανάγκες του και να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η διεθνής κοινότητα είναι εκεί για να βοηθήσει στον ασφαλή διάπλου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Bryon McGarry, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επιχείρηση καθησυχασμού δε φαίνεται να έχει πείσει τις ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς εξακολουθούν να φοβούνται ότι ένα drone ή ένας πύραυλος μπορεί να διαπεράσει την άμυνα της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και να πλήξει τα πλοία τους.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να αξιολογήσουν την κατάσταση ασφάλειας οι ναυτιλιακές εταιρείες», σημειώνει ο Mark Cancian, απόστρατος αξιωματικός των πεζοναυτών και ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. «Αν αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλή διάπλου, τότε νομίζω ότι θα επιστρέψουν. Αλλά αυτήν τη στιγμή πραγματικά δεν μπορούν να είναι σίγουροι». Ο Cancian πρόσθεσε, σε συνέντευξή του, ότι ορισμένες ναυτιλιακές θα συνεχίσουν «να αποφεύγουν τον κίνδυνο περισσότερο από άλλες. Εκείνες που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές».

Άλλωστε, οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ως συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων, αν και έχουν στοχοποιηθεί και πλοία χωρίς άμεση σύνδεση με το Ισραήλ.

Την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason κατέρριψε έναν πύραυλο και ένα drone πάνω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. «Δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα από τα 18 πλοία στην περιοχή ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα του κλάδου της ναυτιλίας, το ήμισυ του στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διέρχεται τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ αποφεύγει, πλέον, τη διαδρομή, λόγω της απειλής επιθέσεων. Πολλά δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επιλέγουν, εναλλακτικά, να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, μια μεγαλύτερη -και πιο δαπανηρή- διαδρομή, η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου και πολλών καταναλωτικών αγαθών.

Η A.P. Moller-Maersk A/S, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας «το συντομότερο δυνατό». Ωστόσο, ακόμη και η Maersk προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «δε θα διστάσει» να επανεκτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας με στόχο την προστασία των πλοίων και των υπαλλήλων της.

Ο Gene Moran, αναλυτής αμυντικών θεμάτων και συνταξιούχος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, άλλοτε διοικητής του αντιτορπιλικού USS Laboon που έχει καταρρίψει τέσσερα drones στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισε από την πλευρά του ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να περιμένουν από την πολυεθνική ναυτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την προστασία των πλοίων.

«Αυτή η μέθοδος δε φαίνεται να αντιμετωπίζει την αιτία της απειλής», ανέφερε ο Moran σε συνέντευξή του. «Οι Χούθι είναι σε θέση να επιχειρούν από τις ανεξέλεγκτες περιοχές της Υεμένης. Κάτι θα πρέπει να γίνει για αυτό. Φαίνεται πως κινούμαστε πολύ προσεκτικά, ενώ οι συνθήκες μάλλον απαιτούν μια πιο δυναμική απάντηση».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται απρόθυμη να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μετατροπή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που προκαλεί ανησυχία στις ναυτιλιακές εταιρείες.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούσαν να πλήττουν στρατόπεδα των Χούθι, αυτό αναμφισβήτητα θα αύξανε τον κίνδυνο, δε θα τον μείωνε», σημειώνει ο Cancian, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δε νομίζω ότι οι ναυτιλιακές επιθυμούν κάτι τέτοιο».

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η πολυεθνική ναυτική δύναμη για την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας, Operation Prosperity Guardian, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, περιλαμβάνει δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες, την Ισπανία, την Αυστραλία και την Ελλάδα, καθώς και κάποιες άλλες χώρες που δε θέλουν να κατονομαστούν. Ωστόσο, ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει.

Ο υποστράτηγος Pat Ryder, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο ναυτικός συνασπισμός διεξάγει «περιπολίες» στη θαλάσσια περιοχή.

Ο Moran πάντως, ανέφερε ότι η μεικτή φύση της απειλής, η οποία περιλαμβάνει πιθανές επιθέσεις από drones, πυραύλους και μικρά σκάφη, καθιστά πιο δύσκολη την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης, επειδή δεν έχουν όλα τα πλοία που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία τις ίδιες δυνατότητες με τα αμερικανικά.

Προς το παρόν, πάντως, το Πεντάγωνο δηλώνει ότι η επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί επ' αόριστον. «Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα για αυτήν την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Θα παραμείνουμε με τους εταίρους μας στην περιοχή για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να αρθεί η απειλή για τη διεθνή ναυτιλία σε αυτές τις θαλάσσιες οδούς».

#Ερυθρά_Θάλασσα #Χούθι #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ_ΣΕ_ΠΛΟΙΑ #ΗΠΑ #task_force #OPERATION_PROSPERITY_GUARDIAN
Keywords
Αναζητήσεις
oi-ipa-den-peithoun-gia-tin-asfaleia-stin-erythra-thalassa.htm
Τυχαία Θέματα