Οι ΗΠΑ «αγκαλιάζουν» τα κρυπτονομίσματα- Το διάταγμα Μπάιντεν

20:24 9/3/2022 - Πηγή: Reporter

Ένα σημαντικό βήμα για να «νομιμοποιήσουν» τα κρυπτονομίσματα και να «ποντάρουν» σε αυτά έκαναν την Τετάρτη (9/3) οι ΗΠΑ. Με εκτελεστικό διάταγμα, ο Τζο Μπάιντεν καθιστά ουσιαστικά τη χώρα πρωτοπόρο στην εξερεύνηση της κρυπτο-αγοράς και στην αξιοποίησή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Τετάρτη καλώντας την κυβέρνηση να εξετάσει τους κινδύνους και τα οφέλη των κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται

για μια πολυαναμενόμενη οδηγία που έφερε φυσικά άμεση άνοδο στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, που την περίμεναν με ανυπομονησία.

Υπήρξαν νωρίτερα αναφορές για διχασμό μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της πολιτικής. Ωστόσο, τελικά η εντολή υπογράφηκε την Τετάρτη και είναι ελπιδοφόρα. Καλεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να υιοθετήσουν μια ενιαία προσέγγιση για τη ρύθμιση και την επίβλεψη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα επικεντρωθούν σε έξι βασικούς τομείς:

- Προστασία καταναλωτών και επενδυτών
- Οικονομική σταθερότητα
- Παράνομη δραστηριότητα
- Ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή
- Οικονομική ένταξη
- Υπεύθυνη καινοτομία

Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί σημαντικό μέρος της οδηγίας. Υπήρξαν αμέτρητες ιστορίες επενδυτών που έπεσαν σε απάτες κρυπτογράφησης ή έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω κυβερνοεπιθέσεων στα χρηματιστήρια ή στους ίδιους τους χρήστες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να αξιολογήσει και να αναπτύξει συστάσεις πολιτικής για τα κρυπτονομίσματα. Θέλει επίσης οι ρυθμιστικές αρχές να «διασφαλίσουν επαρκή εποπτεία και προστασία έναντι τυχόν συστημικών χρηματοοικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».

Stablecoins

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούσαν να υποβαθμίσουν τυχόν συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κρυπτογράφηση, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα stablecoins. Αυτά είναι ψηφιακές μάρκες που προορίζονται να συνδέονται με την αξία υπαρχόντων νομισμάτων όπως το δολάριο ΗΠΑ.

Το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο με 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε κυκλοφορία, έχει προσελκύσει την οργή των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το διακριτικό του δεν υποστηρίζεται επαρκώς από δολάρια που τηρούνται σε αποθεματικό. Η Tether λέει ότι το κέρμα της υποστηρίζεται πλήρως, ωστόσο η σύνθεση των αποθεματικών της περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες χρεωστικές υποχρεώσεις όπως εμπορικά χαρτιά, όχι μόνο μετρητά.

Το θέμα των stablecoin απουσίαζε από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Τετάρτη, αν και η Yellen έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να δει το Κογκρέσο να εισάγει κανονισμούς για τον τομέα.

Παρανομίες - Ξέπλυμα

Ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο εστιάζει το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν είναι η εξάλειψη της παράνομης δραστηριότητας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Ο πρόεδρος ζήτησε «μια άνευ προηγουμένου εστίαση συντονισμένης δράσης» από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τον μετριασμό των κινδύνων παράνομης χρηματοδότησης και εθνικής ασφάλειας που δημιουργούν τα κρυπτονομίσματα. Ζητά επίσης διεθνή συνεργασία για το θέμα.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν bitcoin αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζεται με υπόθεση του 2016 στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Bitfinex.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αρχές ανησυχούν τώρα και για την πιθανή χρήση κρυπτογράφησης για να βοηθήσουν Ρώσους επιχειρηματίες και εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις να αποφύγουν τους περιορισμούς.

Οι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης λένε ότι είναι πολύ δύσκολο το ξέπλυμα κεφαλαίων μέσω ψηφιακού νομίσματος, ωστόσο, καθώς όλες οι συναλλαγές διατηρούνται δημόσιες σε ένα αμετάβλητο σύστημα τήρησης αρχείων γνωστό ως blockchain.

Ενεργειακό κόστος

Ένα ευαίσθητο σημείο, είναι το καθαρό ενεργειακό κόστος σε ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin. Ο Μπάιντεν θέλει η κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους για να κάνει την καινοτομία κρυπτογράφησης πιο «υπεύθυνη», μειώνοντας τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Το Bitcoin βασίζεται σε έναν μηχανισμό γνωστό ως απόδειξη εργασίας για την επιβεβαίωση των συναλλαγών και τη δημιουργία νέων μονάδων νομίσματος. Ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών ανταγωνίζεται για να λύσει σύνθετους μαθηματικούς γρίφους προκειμένου να εξορύξει το κρυπτονόμισμα. Όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύ έχει ένας εξορύκτης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές του να ανταμειφθεί σε νέο bitcoin.

Αυτό έχει σημάνει συναγερμό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, με την Κίνα να απαγορεύει ακόμη και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εντελώς πέρυσι. Αυτή η κίνηση οδήγησε σε μια έξοδο εξορύξεων κρυπτογράφησης από τη χώρα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, όπως το Καζακστάν.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Μέρος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται στο να δοθεί στις ΗΠΑ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών όσον αφορά την ανάπτυξη κρυπτογράφησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που η Κίνα έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα.

Ο Μπάιντεν ανέθεσε στο Υπουργείο Εμπορίου «να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στις τεχνολογίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τη μόχλευση».

Αρκετά στελέχη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης έχουν ζητήσει μια τέτοια δράση, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών των Coinbase, Kraken και του ανταλλακτηρίου Gemini των διδύμων Winklevoss.

Η Ένωση Blockchain, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί πολλές γνωστές εταιρείες κρυπτογράφησης, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μπάιντεν «έχει την ευκαιρία να διασφαλίσει ότι η Αμερική παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογική καινοτομία για τα επόμενα χρόνια».

Ψηφιακό δολάριο

Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει επίσης να εξερευνήσει μια ψηφιακή έκδοση του δολαρίου. Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς η Κίνα προωθεί επίσης τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας ή CBDC, με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν smartphone για να πραγματοποιούν πληρωμές και να χειρίζονται τα οικονομικά τους.

Ο Μπάιντεν δεν λέει αν οι ΗΠΑ πρέπει να λανσάρουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα. Αντίθετα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει «επείγουσα ανάγκη» στην έρευνα και την ανάπτυξη ενός πιθανού CBDC.

Η Federal Reserve ξεκίνησε πέρυσι τις εργασίες για τη διερεύνηση της πιθανής έκδοσης ενός ψηφιακού δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε μια πολυαναμενόμενη έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τέτοιων εικονικών χρημάτων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη θέση σχετικά με το εάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εκδώσουν ένα.

Ενώ τα CBDC θα μπορούσαν να επιταχύνουν γρήγορα τη διευθέτηση των πληρωμών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ιδιωτικότητα.

Καλή είδηση για τα crypto

Σε κάθε περίπτωση, η παράδοση της νέας ατζέντας πολιτικής αφαιρεί μια βασική πηγή αβεβαιότητας για έναν κλάδο που έχει ήδη κλονιστεί.

Νωρίτερα φέτος, η νεοσύστατη εταιρεία κρυπτογράφησης BlockFi επλήγη με πρόστιμο ρεκόρ 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για κατηγορίες ότι παραβίασε τους νόμους περί τίτλων με το προϊόν λιανικής δανεισμού της. Η ποινή ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου διακανονισμού 100 εκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε πληρωμές σε 32 πολιτείες.

Το Coinbase αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα, αν και τελικά κατάφερε να αποφύγει την τιμωρία. Η SEC απείλησε την Coinbase με νομικές ενέργειες για ένα προϊόν παρόμοιο με αυτό του BlockFi, το οποίο πρόσφερε στους χρήστες πληρωμές τόκων για τα κρυπτονομίσματα τους. Στη συνέχεια, η εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδια για την υπηρεσία.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την κρυπτογράφηση, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το Web 3, παρόμοια με την αφύπνιση της κυβέρνησης του 1996/1997 στο εμπορικό διαδίκτυο», δήλωσε στο Twitter ο Jeremy Allaire, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κρυπτογράφησης Circle.

Οι επενδυτές κρυπτογράφησης φάνηκε να συμφωνούν. Οι τιμές του bitcoin ξεπέρασαν τα 42.000 δολάρια την Τετάρτη λόγω της αισιοδοξίας για τη νομοθετική δράση των ΗΠΑ.

κρυπτονομίσματακρυπτονόμισμαδιάταγμαΜπάιντεν
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Μπάιντεν,ipa, bainten