Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος δείχνουν την εξάρτηση της Αυστραλίας στην Κίνα

Την περίοδο 2007-2008, περίπου το 13 τοις εκατό των εξαγωγών της Αυστραλίας προορίζονταν για το Μέσο Βασίλειο.

Στα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οικονομική εξάρτηση της Αυστραλίας από την Κίνα συνέχισε να αυξάνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το μερίδιο της Κίνας στις εξαγωγές της Αυστραλίας κορυφώθηκε πέρυσι, και ήταν περίπου το μισό στο συνολικό όγκο.

Με τις εντάσεις μεταξύ της Καμπέρας και του Πεκίνου να είναι σε τεντωμένο σκοινί από ό,τι εδώ και δεκαετίες, η Αυστραλία βρίσκεται στην απίστευτη

θέση όχι μόνο να βασίζεται στην Κίνα για την οικονομική ευημερία, αλλά και να αντιμετωπίζει μια πιθανή διπλή σύγκρουση σε περίπτωση πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων.

Αυτό είναι μέρος αυτού που κάνει τόσο ανησυχητικά τα δεινά που αντιμετωπίζει ο κινεζικός τομέας ανάπτυξης ακινήτων, ιδιαίτερα για την Αυστραλία.

Αν και είναι πιθανό να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να γίνει αισθητή η πλήρης επίδραση της ύφεσης στον κινεζικό τομέα ακινήτων στην Αυστραλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι αρκετά σοβαρός εάν το Πεκίνο δεν παρέμβει για την ανάκαμψη του κλάδου.

Η πτώση στις κατασκευές στην Κίνα συνεχίζεται

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, οι νέες κατασκευές μειώθηκαν κατά 33,1 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο η πτώση αυτή φαίνεται να επιταχύνεται. Η ύφεση στις νέες κατασκευές δημιουργεί ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs τον Σεπτέμβριο, μια πτώση 30% στις κινέζικες κατοικίες θα προκαλέσει μείωση στη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα κατά περίπου 12%. Δεδομένου ότι το 2020 η Κίνα αντιπροσώπευε πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των παγκόσμιων εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος, ο αντίκτυπος στις τιμές και τους όγκους σιδηρομεταλλεύματος θα ήταν σημαντικός.

Με την αυστραλιανή οικονομία να εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την Κίνα και τις εξαγωγές χύδην εμπορευμάτων, η ύφεση στον κινεζικό τομέα ακινήτων έχει αφήσει πολλούς να αναζητούν έναν εναλλακτικό προορισμό για την αφθονία των φυσικών πόρων της χώρας.

Από την έναρξη της πανδημίας, η κινεζική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια σειρά από εμπορικές ενέργειες κατά της Αυστραλίας, στοχεύοντας σε όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων, από το κριθάρι μέχρι το κρασί στο πλαίσιο της διπλωματικής της μάχης με την Καμπέρα.

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος στην αυστραλιανή βιομηχανία γενικότερα ήταν πολύ λιγότερο σημαντικός από ό,τι αρχικά φοβόταν, καθώς οι εξαγωγείς βρήκαν γενικά άλλες αγορές για να αγοράσουν τα προϊόντα τους, με μερικές επιλεγμένες εξαιρέσεις.

Η σχετική ευκολία με την οποία οι εξαγωγείς βρήκαν νέες αγορές για τα προϊόντα τους έχει αφήσει ορισμένους να αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να ακολουθηθεί παρόμοια πορεία για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος μιας ύφεσης στον κινεζικό τομέα ακινήτων.

Εναλλακτικές λύσεις όπως οι εξαγωγές στην Ινδία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προταθεί ως πιθανή λύση στο πρόβλημα.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου τόνωσης των υποδομών ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,67 τρισεκατομμύρια $) του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υπάρχει η προσδοκία ότι η Αμερική θα χρειαστεί πολλές πρόσθετες πρώτες ύλες όπως σιδηρομετάλλευμα και άλλα χύδην εμπορεύματα.

Ωστόσο, δυστυχώς για την Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη δε θα μπορούσε για τώρα να αναπληρώσει τη δυναμική της Κίνας. Το 2019 η Ινδία εισήγαγε μόλις 2,1 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος λόγω των μεγάλων εγχώριων προμηθειών χύδην εμπορευμάτων. Στις ΗΠΑ, οι εισαγωγές ήταν σε παρόμοιο σημείο το 2019, καταγράφοντας 3,98 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, η Κίνα εισήγαγε 1,17 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος το 2020, συμπεριλαμβανομένων 712,4 εκατομμυρίων τόνων μόνο από την Αυστραλία.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΑυστραλίαΚίναεξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος
Keywords
Τυχαία Θέματα