Οδεύει προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

15:12 3/2/2023 - Πηγή: Reporter

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν την Παρασκευή (3/2) οι τιμές του πετρελαίου, αλλά ο «μαύρος χρυσός» οδεύει προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, καθώς η αγορά περιμένει περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα και τον αντίκτυπο του εμπάργκο της ΕΕ και του πλαφόν τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Το μπρεντ οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση άνω του 5%, ενώ ο WTI βρίσκεται σε πορεία για πτώση 4%.

«Οι τιμές του πετρελαίου

θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις μέχρι να καταστεί σαφές πόσο δυναμικά θα ανακάμψει η κινεζική ζήτηση ή ποιες θα είναι οι συνέπειες του εμπάργκο της ΕΕ και των πλαφόν τιμών», ανέφερε η Commerzbank.

Οι αναλυτές της ANZ επεσήμαναν μια απότομη αύξηση της κίνησης στις 15 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας μετά τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, αλλά σημείωσαν επίσης ότι οι Κινέζοι έμποροι ήταν «σχετικά απόντες».

Ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο εν αναμονή των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ περιόρισε τα κέρδη. Ένα ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου επειδή συνήθως κάνει το εμπόρευμα σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για όσους έχουν άλλα νομίσματα.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο είναι πιθανό να παρέμεινε ισχυρή χάρη στην ανθεκτική αγορά εργασίας, αλλά οι προσδοκίες για συνεχιζόμενη επιβράδυνση των μισθολογικών κερδών προσφέρουν στη Federal Reserve κάποια άνεση στη μάχη κατά του πληθωρισμού, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μια πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων από αυτές του περασμένου έτους, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν επίσης ότι θα χρειάζονταν «συνεχείς αυξήσεις».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων το 2023 είναι πιθανό να επιβαρύνουν τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενισχύοντας τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίουεξήγησε η Priyanka Sachdeva, αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις σχετικά με την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα που ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου, με τις χώρες της ΕΕ να επιδιώκουν συμφωνία την Παρασκευή για τον καθορισμό ανώτατων τιμών για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι το εμπάργκο της ΕΕ στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανισορροπία στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,25% στα 75,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,24% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,998% στα 58,750 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.929,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,33% στα 23,54 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,79% στα 4,1225 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0928 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,29% στο 1,2258 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8915 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Οδεύει, -Ανεβαίνει,odevei, -anevainei