Ο Σολτς σύμμαχος της Αλβανίας, απέναντι στα ελληνικά βέτο

Η Γερμανία αποδεικνύεται σημαντικός σύμμαχος της Αλβανίας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, την οποία η Ελλάδα μπλοκάρει λόγω της υπόθεσης Μπελέρη.

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί η διεύρυνση της ΕΕ, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας.

Με αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαν να παρακαμφθούν τα 37 βέτο που έχει διαθέσιμα η Ελλάδα

για να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η χώρα μας θεωρεί πως η υπόθεση Μπελέρη είναι "κόκκινη γραμμή" και πως δεν μπορεί να επιτρέψει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, εφόσον αμφισβητείται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και ο Μπελέρης είναι στη φυλακη.

Μόλις πριν από λίγες ώρες οι αλβανικές αρχές απέρριψαν αίτημα να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, ενώ η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Γερμανός Καγκελάριος θεωρεί, πάντως, ότι η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί πως η Αλβανία δεν πληροί τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Εκτός από την Αλβανία, η Γερμανία στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία.

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, με τη Βοσνία να μένει εκτός.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα - και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη - μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, πάντως, μέσω διπλωματικών πηγών, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Όπως τόνισαν, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρας.

«Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική-διοικητική απόφαση», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δε ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

#ΕΛΛΑΔΑ #Γερμανία #ΑΛΒΑΝΙΑ #ΕΕ
Keywords
Αναζητήσεις
o-solts-symmachos-tis-alvanias-apenanti-sta-ellinika-veto.htm
Τυχαία Θέματα