Ο Ρέγκλινγκ προσπαθεί να...πουλήσει τα δάνεια του ESM στην Ελλάδα

Τo Eurogroup έθεσε σε λειτουργία τη γραμμή στήριξης των κρατών-μελών της ευρωζώνης μέσω δανείων από τον ESM, που είναι άμεσα διαθέσιμα. Προχώρησε ακόμα σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, ενώ έγινε συζήτηση και για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ. Ο Μάριο Σεντένο τόνισε πως αυτά τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, αλλά πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να υπάρξει σύντομα και το σχέδιο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Κομισιόν, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Μαϊου.

Το πρόγραμμα

του ESM είναι αλήθεια πως δεν έχει... ενθουσιάσει, ενώ τα κονδύλια από το SURE και την ΕΤΕπ δεν είναι ακόμα έτοιμα για να πέσουν στην αγορά. Για το λόγο αυτό και ο Σεντένο υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να επισημοποιηθεί το Ταμείο Ανασυγκρότησης από την Κομισιόν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε στις δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη πως "έγινε καλή πρόοδος" και έκανε αναφορά στο τρίπτυχο ESM, SURE και ΕΤΕπ. Ανάφερε τα εξής:

-Η γραμμή στήριξης μέσω δανείων από τον ESM είναι ήδη σε λειτουργία

-Για το πρόγραμμα SURE που έχει στόχο να στηρίξει τους εργαζόμενους υπάρχει πολιτική συμφωνία και ακολουθεί η διαδικασία των εγκρίσεων σε εθνικά κοινοβούλια

-Για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ είναι ακόμα "ανώριμο" και έγινε απλώς ενημέρωση «για το που βρισκόμαστε».

Όπως είπε ο Μ. Σεντένο τα παραπάνω είναι «έκτακτα μέτρα». Για την ανάκαμψη θα χρειαστούν περισσότερα, σημείωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης από την Κομισιόν που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Ρέγκλινγκ: Δελεαστικά τα δάνεια του ESM

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ προσπάθησε από τη μεριά του να πείσει τις χώρες να δανειστούν από τον ESM. Η πιστοληπτική γραμμή έχει άμεσα διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για τις χώρες που όμως, δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να τα αξιοποιήσουν. Ο Μηχανισμός έχει στο παρελθόν ταυτιστεί με τα Μνημόνια και τα κράτη δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να δανειστούν από αυτόν, έστω κι αν δεν υπάρχουν αυστηροί όροι για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί (2% του ΑΕΠ τους).

Για να πείσει τις χώρες να δανειστούν, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση πως τα δάνεια είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα και τόνισε πως "αν χρησιμοποιηθεί η πιστοληπτική γραμμή του ESM, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα εξοικονομήσουν 800 εκατομμύρια ευρώ (στη δεκαετία) σε τόκους".

Αν δηλαδή η Ελλάδα τραβήξει από τη γραμμή συνολικά 3,7 δισ. ευρώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα στις αγορές ομολόγων το όφελος θα ήταν 800 εκατ. ευρώ.

O μόνος όρος της χρηματοδοτικής στήριξης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον τομέα υγείας, σε σχέση με την πανδημία, τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο Σταϊκούρας προτιμά SURE-ΕΤΕπ από τον ESM

Παρά την αν μη τι άλλο δελεαστική παρουσίαση από τη μεριά του Κλάους Ρέγκλινγκ η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν φαίνεται πρόθυμη να στραφεί στον ESM.

O Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογραμμίζει τη θέση που έχει ήδη εκφράσει. Πως δηλαδή η Ελλάδα ενδιαφέρεται κυρίως για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SURE και την ΕΤΕπ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣεντένοEurogroupΕΛΛΑΔΑSUREΚΟΜΙΣΙΟΝΤαμείο ΑνασυγκρότησηςΥΠΟΙΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα