Ο Πούτιν σχεδιάζει την... επόμενη μέρα- Προτείνει Μισούστιν για πρωθυπουργό

Τον Μιχαήλ Μισούστιν πρότεινε για νέο πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μισούστιν, που προορίζεται για διάδοχος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ που παραιτήθηκε νωρίτερα από τον ρόλο του πρωθυπουργού, είναι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εφορίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατέθεσε την πρότασή του στη Δούμα, την ώρα που πολλοί εκτιμούν ότι με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, ο Πούτιν

«δείχνει» το πρόσωπο που θεωρεί ως ιδανικό για διάδοχό του.

Ο Πούτιν σχεδιάζει την... επόμενη μέρα

Η παραίτηση Μεντβέντεφ ανακοινώθηκε μετά την παραδοσιακή ετήσια ομιλία του Πούτιν προς τους Ρώσους, κατά την οποία ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Μία από αυτές είναι η τροποποίηση ώστε το κοινοβούλιο να μπορεί να προτείνει πρωθυπουργούς και υπουργικό συμβούλιο, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν αρμοδιότητα του προέδρου της χώρας.

Οι προτάσεις Πούτιν (για αυξημένες αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και των υπουργών) ερμηνεύονται ως απόπειρα να δημιουργήσει για τον εαυτό του τις προϋποθέσεις παραμονής στην εξουσία μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.

Σε δημόσια ανακοίνωσή του, ο Μεντβέντεφ - μεταξύ άλλων - επεσήμανε ότι η ομιλία του Πούτιν προλείανε μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα. Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ για τις υπηρεσίες του, αλλά σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο απέτυχε να διεκπεραιώσει όλους τους στόχους τους οποίος είχε αναλάβει. Παράλληλα, μεταδίδεται ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ορίσει τον Μεντβέντεφ αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει αυτή τη νέα θέση.

Ο Πούτιν ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι να συγκροτηθεί ένα νέο σχήμα.

ΡωσίαΒλαντιμιρ Πούτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα