Ο όρος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για διάλογο με Τουρκία

08:14 4/9/2020 - Πηγή: Reporter

Την απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα θέτει ως όρο η Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Τουρκία. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά διέψευσε την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για συμφωνία διαλόγου Αθήνας- Άγκυρας υπό την...

αιγίδα του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε το απόγευμα της Πέμπτης να δηλώσει πως έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσέλθουν σε διάλογο.

Η διάψευση, όμως, από τη μεριά της Αθήνας ήρθε άμεσα, με την επισήμανση πως προϋπόθεση για διάλογο είναι η αποκλιμάκωση και «αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», προσθέτουν οι διπλωματικές πηγές, για να δείξουν πως δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά συνομιλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ξεκάθαρη λοιπόν η θέση της Ελλάδας, που είναι μεν πρόθυμη για διάλογο, αλλά όχι υπό όρους πίεσης, χωρίς... βιασύνες και σίγουρα όχι με την Τουρκία να ανανεώνει διαρκώς Navtex στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Πριν από τις παραπάνω εξελίξεις είχε γίνει γνωστό πως υπήρξε επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε παράπονα στη Γερμανίδα Καγκελάριος, κατηγορώντας την Ελλάδα «και τους συμμάχους της» για επιθετική συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται ασφαλώς για «τέχνασμα» του Ερντογάν που, πάντως, διαρρέει πως είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά θέλει ευρεία ατζέντα και ασφαλώς δεν επιθυμεί να παραδεχθεί πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα από τη μεριά της θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου και θεωρεί πως ο χρόνος τρέχει πλέον προς το μέρος της, καθώς υπάρχει η διορία από τη μεριά της ΕΕ, που έχει κάνει ξεκάθαρο πως θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της.

Εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο πιέζουν επίσης οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που θεωρούν πως έχει έρθει η ώρα Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους με «πολιτική λύση».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΝΑΤΟσυνομιλίεςδιάλογος
Keywords
Τυχαία Θέματα