Ο Μασκ προβλέπει Tεχνητή Nοημοσύνη για… όλες τις δουλειές

«Θα έρθει ένα σημείο όπου καμία δουλειά δεν θα είναι απαραίτητη», είπε ο Έλον Μάσκ στον Ρίσι Σουνάκ, σε ευρεία συζήτησή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη, περιγράφοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως την «πιο ανατρεπτική δύναμη στην ιστορία».

Μιλώντας στο πολυτελές Lancaster House στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης των SpaceX και X είπε ότι πιστεύει πως θα έρθει μια στιγμή που «θα μπορείς να

έχεις μια δουλειά αν θέλεις μια δουλειά ... όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να κάνει τα πάντα».

Η συζήτηση μεταξύ των δύο παγκόσμιων προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκε μόλις η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε τη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Bletchley Park, η οποία σχεδιάστηκε για να διαμορφώσει παγκόσμιους κανόνες και να εξετάσει τους ακραίους κινδύνους που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ενδεχόμενο να βοηθήσει στην ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων από κακόβουλους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί και κράτη υπέγραψαν μια συμφωνία "ορόσημο", η οποία θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, να δοκιμάζουν τα τελευταία μοντέλα (τεχνητής νοημοσύνης) για να αποφύγουν κινδύνους που αφορούν την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια. Στις εταιρείες που υπέγραψαν τη δέσμευση περιλαμβάνονται οι OpenAI του Σαμ Άλτμαν, Google DeepMind, Anthropic, Amazon, Mistral, Microsoft και Meta.

Απαντώντας στον κ. Σουνάκ, ο οποίος τον ρώτησε τι σκέφτεται για την πρωτοβουλία, ο Έλον Μασκ είπε, αστειευόμενος, ότι "θα είναι ενοχλητικό, αυτό είναι αλήθεια", όμως υποστηρίζει τη συμφωνία καθώς «μέσα τα χρόνια, έχουμε μάθει ότι το να έχουμε έναν διαιτητή είναι καλό.»

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI, που ιδρύθηκε το 2015, όμως αρκετά χρόνια αργότερα, αποχώρησε λόγω συγκρούσεων σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο Ιούλιο, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την xAI. Η νέα εταιρεία έχει προσλάβει ειδικούς του κλάδου, με στόχο να "κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος" και να επικεντρωθεί στην κατασκευή μηχανών με νοημοσύνη ανθρώπινου επιπέδου, γνωστή ως γενική τεχνητή νοημοσύνη ή AGI.

Σύμφωνα με άτομα το χώρου, ελπίζει, επίσης, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην εταιρεία για να βελτιώσει την X, γνωστή, στον παρελθόν, και ως Twitter, την οποία αγόρασε έναντι $44 δισ. τον περασμένο Οκτώβριο,

Πλαισιωμένος από μεγάλα πορτραίτα αριστοκρατικών προσωπικοτήτων, ο Musk είπε ότι πιστεύει πως η εξασφάλιση «κάποιου είδους διακόπτη απενεργοποίησης» για τις τεχνολογίες AI είναι κάτι το οποίο θα πρέπει «να μας απασχολεί αρκετά».

«Τι θα γίνει αν μια μέρα με μια ενημέρωση λογισμικού δεν είναι πια τόσο φιλικές", αναρωτήθηκε, αν και σε γενικές γραμμές, κράτησε μία ισορροπία, λέγοντας ότι πιστεύει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι «μια δύναμη για το καλό» και ότι οι «τεχνητές νοημοσύνες» θα μπορούσαν να γίνουν «εξαιρετικοί φίλοι» για τους χρήστες τους, ειδικά για ανθρώπους όπως ο γιος του, που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους στον πραγματικό κόσμο.

Αρκετές ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Μασκ είχε δημοσιεύσει ένα σκίτσο στην πλατφόρμα X, το οποίο έδειχνε το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα να διατυμπανίζουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης για την ανθρωπότητα και, μυστικά, να σκέφτονται πώς θα την αναπτύξουν πρώτοι.

{https://twitter.com/elonmusk/status/1720109081904463926}

Κατά τη διάρκεια της 40λεπτης συνομιλίας τους το βράδυ της Πέμπτης, 2 Νοεμβρίου, ο Μασκ συνεχάρη τον Σουνάκ για την πρόσκληση της Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, λέγοντας ότι «αν δε συμμετέχουν είναι ανούσιο", διότι χωρίς τη συμμετοχή της χώρας στις δεσμεύσεις για την ασφάλεια, «απλά θα πάρουν την πρωτοβουλία και θα μας ξεπεράσουν όλους».

Νωρίτερα το 2023, ο Μασκ αποτέλεσε έναν από τους υπογράφοντες επιστολής που ζητούσε παύση της ανάπτυξης προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Ωστόσο, οι επικριτές του υποστήριξαν ότι η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, καθώς τρέχει να προλάβει την OpenAI, η οποία έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο του τομέα από την έναρξη της λειτουργίας του chatbot ChatGPT, πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Έλον ΜασκΡίσι Σουνάκτεχνητή νοημοσύνηartificial intelligenceAI
Keywords
Αναζητήσεις
o-mask-provlepei-techniti-noimosyni-gia-oles-tis-douleies.htm
Τυχαία Θέματα