Ο κομήτης «Νίκη»: Οι θέσεις και οι περιοχές που… σάρωσε

Το κόμμα «Νίκη» έσκασε σαν… κομήτης στις εκλογές του 2023. Μετρήθηκε στο 1,5% προεκλογικά και τελικά πήρε 2,9% στην κάλπη της 21ης Μαϊου. Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα του νεοσύστατου κόμματος που φλερτάρει με είσοδο στη Βουλή; Ποιες οι θέσεις του και ποιες περιοχές είναι αυτές στις οποίες «έλαμψε» περισσότερο και γιατί;

Το νεοσύστατο κόμμα, που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη την 17η Ιουνίου

2019, είναι ένα «κράμα» πατριωτισμού, Ορθοδοξίας, αλλά και υπεράσπισης της «πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας», αναπτύσσοντας τις θέσεις του γύρω από την ευημερία αυτής. Αυτοπροσδιορίζονται ως κόμμα που δεν είναι ούτε δεξιό, ούτε αριστερό, αλλά με βάση τις θέσεις του είναι ξεκάθαρα ακροδεξιό.

Συνοπτικά μερικές από τις θέσεις του

Για την Παιδεία προτείνει συνήγορο του μαθητή, νέα συγγράμματα Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών, την ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εισαγωγή στο θεσμό της οικογένειας, την αντικατάσταση της «πειραματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» από την «Υποχρεωτική Σχολή Γονέων».

Για τα πανεπιστήμια, ενίσχυση και ειδική εισαγωγή σε θρησκευτικές και στρατιωτικές σχολές, δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση που θα πρέπει όμως να αποφέρει έσοδα (π.χ ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά), θέσπιση της «Ασπίδας του Φοιτητή» αλλά και ξεκάθαρη εναντίωση στο «άσυλο ανομίας».

Όσον αφορά τη υγεία, έντονη κριτική ασκεί στην πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκαλώντας τον κορονοϊό, «ιό της διχόνοιας», ενώ είναι κατά του εξαναγκαστικού εμβολιασμού, αν και δεν τον απορρίπτει.

Κριτικη ασκεί και στις αμβλώσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα σύστημα υγείας, απαλλαγμένο από «κομματικούς μηχανισμούς και φακελάκια», με «σεβασμό στην Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Ζωή» και «Εθνική Πολιτική για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, για το αγέννητο παιδί, για τον αυτισμό, για τον διαβήτη, για την υγιεινή διατροφή».

Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, οι θέσεις της «Νίκης» έχουν αρκετό «ζουμί», που εξηγούν και τα υψηλά ποσοστά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτοπροσδιορίζονται ως «ούτε δυτικολάγνοι, ούτε δυτικοφοβικοί», ενώ δεν θέτουν ζήτημα απεγκλωβισμού από διεθνείς ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «συμμετέχουμε σκεπτόμενοι και όχι εθελοτυφλώντας».

Έχει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των Σκοπίων, ζητώντας την κατάργηση της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ότι «Η Τουρκία δεν έχει ιστορία παρά μόνο ποινικό μητρώο, και καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της Ισχύος. Ας τη μιλήσουμε».

Παράλληλα κατηγορεί τη Βουλγαρία για τη χαμηλή φορολογία, καθώς έχει επιφέρει τη φυγή ελληνικών παραγωγικών μονάδων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον ζητάει μια Ελλάδα «απαλλαγμένη από κομματικούς μηχανισμούς», δεν αυτοπροσδιορίζεται στα «Δεξιά ή στα Αριστερά», αλλά μόνο ως πατριωτική δύναμη, ζητάει τη μείωση των βουλευτών στους 200, το διαχωρισμό κράτους-κομμάτων.

Αναφορικά με τα ζητήματα οικογένειας και γάμου, σημειώνει ότι «η νομοθεσία και η κοινωνική ηθική οφείλει να σέβεται την ιερότητα του γάμου προσδιοριζόμενου σαφώς ως ένωσης αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας και τη συνακόλουθη ανατροφή παιδιών και την υιοθεσία αποκλειστικά σε περιβάλλοντα που έχουν σεβαστεί αυτήν την ιερότητα του γάμου.

Οι περιοχές που «εκτόξευσαν» τη Νίκη

Τόσο ως κόμμα που ιδρύθηκε και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, όσο και λόγω μιας σειράς θέσεών του που αγγίζουν ευαίσθητα θέματα για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις με τους λαούς των Βαλκανίων, η Εκκλησία και άλλα, πήγε απρόσμενα καλά στις εκλογικές περιφέρειες της περιοχής, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι νεοσύστατο κόμμα.

Χαρακτηριστικά:

Στην Πιερία έλαβε 7,46%Στην Πέλλα 6,23%Στη Β' Θεσσαλονίκης 5,62%Στη Χαλκιδική 5,38%Στη Δράμα 5,33%Στο Κιλκίς 5,27%

Ποιος είναι ο Δημήτρης Νάτσιος, ο φιλόλογος-τηλεπαρουσιαστής ηγέτης της Νίκης

Το παρακάτω βιογραφικό παρουσιάζεται στο επίσημο site του κόμματος:

«Ο Δημήτρης Ιω. Νατσιός γεννήθηκε το 1965 στο Μοσχοχώρι Πιερίας. Είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Έχει πτυχίο από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διακονεί την Παιδεία εδώ και 30 χρόνια ως μάχιμος δάσκαλος, σε σχολεία των Κυκλάδων και του Κιλκίς.

Ανελλιπώς, εδώ και 25 χρόνια, γράφει άρθρα σε εφημερίδες του Κιλκίς, της Κατερίνης και σε διάφορα πανελλαδικά περιοδικά, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Έχει εκδώσει 12 βιβλία, που πραγματεύονται, κυρίως, θέματα της Παιδείας.

Επί μια δωδεκαετία, παρουσίαζε και είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Γράμματα Σπουδάματα» στους τηλεοπτικούς σταθμούς «4Ε» και «Δίον τηλεόραση». Με ασίγαστη φλόγα και άδολη αγάπη για τα τιμαλφή του Γένους μας και το μέλλον των παιδιών μας, έχει οργώσει κάθε γωνιά της Ελλάδας με περισσότερες από 350 ομιλίες, αγγίζοντας και αφυπνίζοντας πολλές ψυχές σε θέματα Πίστεως και Πατρίδος. Αγωνίζεται με σθένος κατά των επικίνδυνων σχολικών βιβλίων Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών, όπως και της σεξουαλικής δήθεν διαπαιδαγώγησης.

Το 2006, μάλιστα, έγραψε το πρώτο κείμενο πανελλαδικώς, με το οποίο αποκάλυπτε τις αθλιότητες του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού της Ρεπούση.

Το 2019 δέχθηκε την εισήγηση, από προσωπικότητες με αγάπη για την Ορθόδοξη Πατρίδα μας, να διακονήσει, από την θέση του ιδρυτικού Προέδρου της ΝΙΚΗΣ, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: να εμπνεύσει, συνενώσει και συστρατεύσει κάθε ζωντανή, σοβαρή, έντιμη και ανιδιοτελή συνείδηση, σε έναν ιερό αγώνα να ξαναχτίσουμε από τα πολιτικά θεμέλια την Πατρίδα μας».

Η υποψήφια ανιψιά του Γέροντα Παϊσίου

Τέλος, να σημειωθεί πως ένα από τα μεγάλα «όπλα» του κόμματος, ήταν και η υποψήφια ανιψιά του Αγίου Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου, όπου έλαβε στα Ιωάννινα 1.281 ψήφους και το κόμμα 2,48%, σε μικρή απόσταση από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που έλαβε 2,96% στο Νομό.

Όπως ανέφερε στο βιογραφικό της ήταν «απογοητευμένη από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας», και «αποφάσισε να συνταχθεί ολόψυχα στον αγώνα της ΝΙΚΗΣ, με σκοπό την αναγέννηση της Ελλάδας».

νίκηεκλογές 2023ΨήφοιΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα