Ο Ερντογάν «καλωσόρισε» με... δικό του τρόπο τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

Με τον... δικό του τρόπο "καλωσόρισε" ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές να ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε μεν φιλο-ευρωπαϊκά, αλλά παράλληλα ήταν επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με πρέσβεις χωρών της ΕΕ την Τρίτη (12/1) ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο «δύσκολο 2020» και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Κατηγόρησε

την Ελλάδα (και όχι μόνο) πως έβαλε εμπόδια με «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση.

Μίλησε ξανά για «στρατηγική τύφλωση» της ΕΕ στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, λέγοντας που η Τουρκία «αδικήθηκε» και επιχειρήθηκε να «φυλακιστεί στα παράλιά της».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, κατηγόρησε τη χώρα μας για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και την κάλεσε να αφήσει τις εντάσεις, ώστε να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου».

Δηλώσεις με... παράπονο προς την Ευρώπη που στηρίζει την Ελλάδα έκανε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει σε δημοσίευμά του πως η Τουρκία επιδιώκει ευρεία ατζέντα στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για έξι συγκεκριμένους άξονες συζήτησης.

Η Ελλάδα από τη μεριά της βέβαια έχει ξεκαθαρίσει πως μόνο θέμα συζήτησης αποτελεί ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών του Αιγαίου. Επίσης, από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία για συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕρντογάνΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑδιερευνητικές επαφές
Keywords
Τυχαία Θέματα