Ο αμερικανικός πληθωρισμός έδωσε ώθηση στα κρυπτονομίσματα- «Σκαρφαλώνει» το Bitcoin

Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο δημοσιεύθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5), δίνοντας ώθηση στα κρυπτονομίσματα.

Ο μηνιαίος ρυθμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά τον Απρίλιοαφρά τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο 0,3% έναντι 0,4% τον Μάρτιο και τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 0,4%.

Το υπόλοιπο της έκθεσης έδειξε επίσης μικρές μειώσεις που ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες. Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ

ήταν υψηλότερος κατά 3,4% έναντι εκτιμήσεων για 3,4% και 3,5% τον Μάρτιο. Ο δομικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο έναντι εκτιμήσεων για 0,3% και 0,4% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, ο δομικός ΔΤΚ ήταν υψηλότερος κατά 3,6% έναντι των προβλέψεων για 3,6% και του 3,85 του Μαρτίου.

Στόχος της Federal Reserve είναι να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2%.

Η τιμή του Βitcoin εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση και πλέον έχει ξεπεράσει τα 64.000 δολάρια. Με τον καταλύτη των spot ETF να βρίσκεται στο περιθώριο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι εισροές έχουν επιβραδυνθεί ή ακόμα και αντιστραφεί, η τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος υφίσταται πίεση στην ιδέα ότι τα επιτόκια πρόκειται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η σταθερή διολίσθηση του πληθωρισμού το 2023 είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να μπουν στο 2024 αναμένοντας αισθητά ευκολότερη νομισματική πολιτική καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ελαφρώς μέχρι στιγμής φέτος. Μαζί με μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται, η σκέψη οποιασδήποτε επικείμενης μείωσης των επιτοκίων δείχνει να απόμακρύνεται.

Αναμένοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι πιθανότητες καλοκαιρινής μείωσης των επιτοκίων από τη Fed ήταν χαμηλές και οι έμποροι τιμολογούν μόλις 50% πιθανότητα να υπάρξει κίνηση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ταυτόχρονα με τα νούμερα του πληθωρισμού, τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Απρίλιο δείχνουν στασιμότητα έναντι των προβλέψεων για άνοδο 0,4% και της αύξησης 0,6% του Μαρτίου.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια θετική αντίδραση των αγορών στον ήπιο πληθωρισμό και τα οικονομικά δεδομένα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 να αυξάνονται κατά 0,5% και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί επτά μονάδες βάσης στο 4,37%. Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου υποχωρεί 0,5% και ο χρυσός προσθέτει 0,7%.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον ΔΤΚ είναι μία από τις δύο ανακοινώσεις πριν από την επόμενη Συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 12 Ιουνίου. Η Fed υπαινίχθηκε ότι θα αλλάξει το επιθετικό αντιπληθωριστικό της καθεστώς, αλλά η μείωση των επιτοκίων δεν αναμένεται το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο.

Η μείωση των επιτοκίων διευκολύνει τον δανεισμό χρημάτων, προκαλώντας πιθανώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, όπως το Bitcoin. Πολλοί συμμετέχοντες στον κλάδο πιστεύουν ότι ένα τέτοιο βήμα μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ράλι για το Bitcoin λόγω της νέας ροής κεφαλαίων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το Βitcoin ενισχύεται 3,77% στα 64.286 δολάρια, ενώ το Ethereum κερδίζει 2,09% στα 2.980,31 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana καταγράφει άνοδο 3,49% στα 151,53 δολάρια, ενώ το Cardano κερδίζει 2,87% στο 0,44617710 δολάριο.

Το Polkadot καταγράφει άνοδο 3,27% στα 6,89 δολάρια, το Dogecoin ανεβαίνει 0,27% στο 0,15367684 δολάριο και το Shiba Inu ανεβαίνει 1,54% στο 0,00002425 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#κρυπτονομίσματα #Bitcoin #ethereum #κρυπτονόμισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα