Νιγηρία: Περιορίζει αναλήψεις από ΑΤΜ για να ενισχύσει το CBDC

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι ντόπιοι μπορούν πλέον να κάνουν ανάληψη έως και 225 δολάρια την εβδομάδα από τα ΑΤΜ. Στόχος της κίνησης είναι να τονώσει τη χρήση συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου, πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και eNaira, του ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα

έχει ήδη καθιερώσει μια πολιτική για τη μείωση του ποσού των μετρητών σε κυκλοφορία στη χώρα. Το εγχείρημα στοχεύει να ενθαρρύνει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές και έτσι να οδηγήσει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του εγχώριου συστήματος πληρωμών.

Τώρα έκανε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, περιορίζοντας τις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ σε 45 δολάρια την ημέρα και 225 δολάρια την εβδομάδα. Εάν υπερβούν αυτό το όριο, οι ιδιώτες θα επιβαρυνθούν με χρέωση υπηρεσιών 5%, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 10%.

Ο Διευθυντής Τραπεζικής Εποπτείας Χαρούνα Μουσταφά πιστεύει ότι το βήμα θα ενισχύσει τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών mobile banking, του Internet banking και του CBDC της Νιγηρίας, του eNaira. Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου 2023.

Τα όρια στις ημερήσιες αναλήψεις μετρητών πριν από αυτό ήταν 337 δολάρια για ιδιώτες και 1.122 δολάρια για επιχειρήσεις.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι πολέμιος των μετρητών εδώ και χρόνια, καθώς πιστεύει ότι το υπερβολικό… χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία ωθεί τη διαφθορά, τις διαρροές συναλλάγματος, το ξέπλυμα χρήματος και άλλες δόλιες δραστηριότητες.

Η υψηλή χρήση μετρητών οδηγεί μεγάλες ποσότητες χρημάτων εκτός της επίσημης οικονομίας, περιορίζοντας έτσι τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Μιλώντας για CBDC, το αφρικανικό έθνος είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών σε αυτόν τον τομέα. Η CBN κυκλοφόρησε το eNaira τον Οκτώβριο του 2021 με το σύνθημα «Same Naira, περισσότερες δυνατότητες».

ΑΤΜCBDCCryptoκρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα