Νέο ρεκόρ στις προβλέψεις για τις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας

16:30 1/7/2022 - Πηγή: Reporter

Η γεωργική εταιρεία Sovecon, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας για την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου κατά 300.000 τόνους, σε νέο υψηλό ρεκόρ συνολικά 42,6 εκατομμυρίων τόνων. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο προμηθεύοντας κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι εξαγωγές θα υποστηριχθούν από μια καλλιέργεια μεγέθους ρεκόρ, την οποία η Sovecon αναμένει

επί του παρόντος στους 89,2 εκατομμύρια τόνους.

Η έλλειψη φορτίου λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις εξαγωγές στην αρχή της σεζόν την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε η Sovecon. «Οι πλοιοκτήτες εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί σχετικά με την αποστολή πλοίων στην περιοχή εν μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων και του κινδύνου των κυρώσεων», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Sovecon.

Η μειωμένη προσφορά από την Ουκρανία, της οποίας τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποκλειστεί εδώ και τέσσερις μήνες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ζήτηση για ρωσικό σιτάρι σε αγορές όπου η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο μεγάλοι προμηθευτές - Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει τη φόρμουλά της για τον υπολογισμό των φόρων εξαγωγής σιτηρών και ηλιελαίου προκειμένου να στηρίξει τις αποστολές εν μέσω ισχυρού νομίσματος σε ρούβλι, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομίας. Εάν αυτή η διαδικασία οδηγήσει σε μείωση των κρατικών φόρων εξαγωγής σιτηρών, θα δώσει σημαντική ώθηση στις ρωσικές εξαγωγές, είπε η Sovecon. Ο εξαγωγικός φόρος σιταριού έχει οριστεί επί του παρόντος σε 146,1 $ ανά τόνο για τις 29 Ιουνίου-5 Ιουλίου.

ΡωσίαΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣσιτηρασιτάριπόλεμοςΟυκρανία
Keywords
Τυχαία Θέματα