Νέο ρεκόρ πληθωρισμού το Μάιο

09:02 9/6/2022 - Πηγή: Reporter

Για ένα νέο ρεκόρ οδεύει ο πληθωρισμό το Μάιο καθώς συνεχείς αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών, αλλά και καύσιμα τροφοδοτούν το ανοδικό σπιράλ. Έτσι, το μεσημέρι, οπότε και ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να αποτυπωθεί και σε νούμερα αυτό που καθημερινά βιώνουν οι πολίτες σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

Έτσι, με βάση στοιχεία των τιμοληψιών της ΕΛΣΤΑΤ για το

Μάιο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, στέγαση αλλά και βασικά είδη διατροφής επηρεάζουν καταλυτικά την ανοδική κίνηση του πληθωρισμού, που αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα πάνω από 11%, “ακουμπώντας” ακόμη και το 12%, από 10,2% τον Απρίλιο.

Στο νέο ρεκόρ αυτό, που έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 1993, άλλωστε, παραπέμπουν και τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν ήδη πριν λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ως “πρελούδιο” των σημερινών ανακοινώσεων, σύμφωνα με τη Eurostat αυξήθηκε το Μάιο στο 10,7%, από 9,1% τον Απρίλιο.

Αναλυτικότερα το +10,7% -ένα από τα έξι υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση- ήλθε λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ενεργειακών προϊόντων που αυξήθηκαν σε ποσοστό 60,9% τον Μάιο από 57,6% τον Απρίλιο αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής. Ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων και των ποτών έκλεισε με αύξηση 11% τον Μάιο έναντι 8,9% τον Απρίλιο.

Εκτίναξη των τιμών στη βιομηχανία

Ήδη, πάντως, τεράστια αύξηση, της τάξης του 48,8%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η «εκτίναξη» του κόστους παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 50,9%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 48,1%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

νΟι αυξήσεις αυτές βέβαια αναμένεται σταδιακά να περάσουν στο ράφι πιέζοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Μόλις χθες, δε, Έκθεση, που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει πληθωρισμό στην Ελλάδα στο επίπεδο του 8,8%.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο ΟΟΣΑ εστιάζει στον πυρήνα του πληθωρισμού, που αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνικών. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” το δομικό πληθωρισμό να εκτινάσσεται φέτος στο 3,4% από -1,1% πέρσι και να διατηρείται στο 3,3% την επόμενη χρονιά.

Γιώργος Αλεξάκης

πληθωρισμόςΤιμέςΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα