Νέο ρεκόρ ανόδου για τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές πάλευαν για μια πεισματικά περιορισμένη προσφορά καταχωρήσεων.

Ο εθνικός δείκτης τιμών αυξήθηκε 0,6% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της S&P CoreLogic Case-Shiller. Μια εποχικά προσαρμοσμένη μέτρηση των τιμών σε 20 από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ

αυξήθηκε επίσης κατά 0,6%.

«Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό τους τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Brian Luke, επικεφαλής εμπορευμάτων, πραγματικών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της S&P Dow Jones Indices. «Βιώνουμε ευρεία ανατίμηση της τιμής των κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα, με σταθερή άνοδο σε 19 από τις 20 πόλεις», πρόσθεσε.

Ο δείκτης μετρά μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια των 30ετών στεγαστικών δανείων ανέβαιναν στο 8%, αποκλείοντας αυξανόμενους αριθμούς επίδοξων αγοραστών κατοικιών. Πολλοί είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες που αναβάλλουν τις κινήσεις τους, ενώ μένουν προσκολλημένοι στα φθηνά δάνεια που πήραν όταν το κόστος δανεισμού ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απροθυμία τους να πουλήσουν έχει αφήσει την αγορά να λιμοκτονεί για καταχωρίσεις, διατηρώντας τις τιμές υψηλές για άτομα που είναι αποφασισμένα να κλείσουν μια συμφωνία για μία από τις λίγες διαθέσιμες επιλογές.

Σε ετήσια βάση, η άνοδος των τιμών επιταχύνθηκε, σημειώνοντας «άλμα» 4,8% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 4% τον Σεπτέμβριο. Το Ντιτρόιτ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, με 8,1%, ακολουθούμενο από το Σαν Ντιέγκο με 7,2% και τη Νέα Υόρκη με 7,1%. Το Πόρτλαντ ήταν η μόνη από τις 20 πόλεις, όπου οι τιμές «έπεφταν» χρόνο με τον χρόνο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πιέσεις μπορεί να μειωθούν λίγο τους επόμενους μήνες. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν πλέον πέσει κάτω από το 7% και πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς η Federal Reserve περιορίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα έδιναν στους «κυνηγούς» κατοικιών μια ώθηση στην αγοραστική δύναμη και μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερους ιδιοκτήτες να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους, οδηγώντας δυνητικά σε μείωση των τιμών.

#Bloomberg #S&P_CoreLogic_CaseShiller #επιτόκια #ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ_ΔΑΝΕΙΑ #κατοικίες
Keywords
Αναζητήσεις
neo-rekor-anodou-gia-tis-times-katoikion-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα