Νέο πακέτο ανάσχεσης της ενεργειακής «καταιγίδας» ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός-Τι έρχεται

Νέα μέτρα για ενίσχυση και χρονική επέκταση του πακέτου των επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και νέα μέτρα στήριξης για την συμπίεση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή αναμένεται να ανακοινώσει στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός το Σάββατο (18/12) στη Βουλή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Τα νέα αυτά μέτρα βάζουν αναμφισβήτητα

και νέα βάρη για το 2022 στο ήδη βεβαρημένο κρατικό ταμείο, που βλέπει το πρωτογενές έλλειμμα να κλείνει στο 7,3% του ΑΕΠ για φέτος. Έτσι καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο στόχος για μείωση στο 1% του ΑΕΠ περίπου του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022.

Βέβαια κάποια από αυτά τα κόστη για τα μέτρα θα τα «σηκώσει» το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου, μεταξύ άλλων, πηγαίνουν πόροι από τις δημοπρασίες ρύπων. Ωστόσο οι δράσεις για την προστασία των νοικοκυριών δε θα αφήσουν «ανέπαφο» και τον Προϋπολογισμό, που θα αντιμετωπίσει μια σημαντική δημοσιονομική ζημιά το 2022.

Πάντως μετά και την αδυναμία χτες της Συνόδου Κορυφής να διαμορφώσει μια κοινή στάση έναντι της πρωτοφανούς κρίσης τιμών στην ενέργεια ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αναμένεται εξειδικεύσει ένα «εθνικό πακέτο» αντιμετώπισης της κρίσης, για το οποίο έχει ήδη κάνει λόγο. Βέβαια μένει να φανεί εάν τα μέτρα θα παραμείνουν και για το νέο έτος να είναι οριζόντια καθώς έχει τεθεί από τους θεσμούς η ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να υπενθυμίσει ήδη ληφθέντα μέτρα αλλά και να εξειδικεύσει νέες δράσεις για:

Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται αύξηση της ενίσχυσης των 39 ευρώ που ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες για τον μήνα Νοέμβριο. Έτσι με βάση πληροφορίες το ποσό της επιδότησης θα διαμορφωθεί μεταξύ 48 ευρώ 69 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται πέρα από το ότι θα αφορά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου να επεκταθεί και για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση δίνεται για τις καταναλώσεις μέχρι 300 kWh μηνιαίως.Χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αλλά και χρονικής επέκτασης του μέτρου.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΠΑ Εμπορίας, «όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, η οποία θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση». Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει αυξήσει την έκπτωση κατά 1% καθώς στις παλαιότερες αναφορές το ποσοστό ήταν στο 15%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο είχε κάνει λόγο για διπλασιασμό της επιδότησης.

Διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού που σε βάθος ακόμη και 10ετίας και για όσο θα κρατήσει η ενεργειακή μετάβαση θα στηρίζει νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η κυβέρνηση στην παρούσα φάση «βλέπει» ότι η κατάσταση με την αστάθεια στις τιμές θα κρατήσει μια 10ετία και γι’ αυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπηση για τα νοικοκυριά. Αν και η όλη άσκηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο με βάση τα όσα αναφέρονται θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα διανέμονται τα έξτρα έσοδα του προϋπολογισμού από τα δικαιώματα ρύπων για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής γι’ αυτούς που θα κριθούν δικαιούχοι. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο. «Θέλει σκέψη και προσοχή για το πως θα δομηθεί αλλά και για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα απονέμουμε πραγματική και κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το μηχανισμό.

Στο μεταξύ ήδη έχουν δρομολογηθεί και συγκεκριμένες δράσεις που αναμένεται να υπενθυμίσει ο Πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα:

Αναβάλλεται προς ώρας η πληρωμή ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει αναστολή στην πληρωμή των χρεώσεων ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι χρεώσεις αυτές θα πληρωθούν μεταγενέστερα, από την Άνοιξη και μετά, σε τέσσερις δόσεις.Αναστέλλεται επίσης η πληρωμή ΥΚΩ για βιομηχανίες και αγροτικές επιχειρήσεις. Με τροπολογία, επίσης, που πέρασε από τη Βουλή, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Οι τιμές

Στο μεταξύ η «ενεργειακή καταιγίδα» συνεχίζεται την ώρα που η ΕΕ αδυνατεί να βρει κοινό βηματισμό για να αντιμετωπίσει τις ευαίσθητες γεωνενεργειακές ισορροπίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Χτες οι τιμές στον ολλανδικό δείκτη TTF για το φυσικό αέριο ανέβηκαν 4% κι έφτασαν στα 137 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο του 2022. Για τον Μάρτιο του 2022 οι τιμές κινούνται στα 123,49 ευρώ με άνοδο 8,3%, ενώ για τον Απρίλιο στα 79,67 ευρώ με άνοδο 8,3%.

Την ίδια ώρα 326,94 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 17/12/2021.

Η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με την τιμή της Πέμπτης.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10%, το φυσικό αέριο 43,1% τα υδροηλεκτρικά 15,1% οι εισαγωγές 9,8% και οι ανανεώσιμες 18,2%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 22.155 MWh και οι εισαγωγές στις 19.011 MWh.

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΚυριάκος Μητσοτάκηςενεργειακή ακρίβειαεπιδοτήσειςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΤαμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Keywords
Τυχαία Θέματα