Νέο «κανόνι» στην αγορά κρυπτονομισμάτων: Κηρύσσει πτώχευση η Core Scientific

Η Core Scientific, μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα νωρίς το πρωί της Τετάρτης (21/12), σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα οικονομικά της εταιρείας.

Η εν λόγω κίνηση έρχεται μέσα σε μια δύσκολη χρονιά όπου οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έπεσαν δραματικά και το κόστος ενέργειας αυξήθηκε ραγδαία.

Η Core Scientific

δραστηριοποιείται στον κλάδο εξόρυξης κρυπτονομισμάτων όπως το Βitcoin. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τροφοδοσία data centers στις ΗΠΑ, στα οποία είναι εγκατεστημένοι υπολογιστές τεχνολογίας αιχμής που επεξεργάζονται μαθηματικές εξισώσεις προκειμένου να επικυρώσουν τις συναλλαγές και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν νέα κρυπτονομίσματα. Η διαδικασία απαιτεί ακριβό εξοπλισμό, εξειδικευμένη γνώση και μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Η κεφαλαιοποίηση της Core είχε πέσει στα 78 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Τρίτη, από την αποτίμηση των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2021 όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω SPAC. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από 98% τον τελευταίο χρόνο.

Η εταιρεία εξακολουθεί να δημιουργεί θετικές ταμειακές ροές, αλλά αυτά τα μετρητά δεν επαρκούν για την αποπληρωμή του χρέους χρηματοδότησης για εξοπλισμό που μίσθωνε, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση της εταιρείας. Η εταιρεία δεν θα ρευστοποιηθεί, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ενώ θα καταλήξει σε συμφωνία με ανώτερους κατόχους χρεογράφων, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της εταιρείας.

Η Core είχε ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο ότι οι κάτοχοι των κοινών μετοχών της θα μπορούσαν να υποστούν «ολική απώλεια της επένδυσής τους», αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί εάν ο συνολικός κλάδος ανακάμψει. Η συμφωνία με τους κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων της Core είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε εάν, στην πραγματικότητα, βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για το Βitcoin, οι κάτοχοι κοινών μετοχών να μην έχουν σημαντικές απώλειες. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις πληρωμές του χρέους της που έληξαν στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου και είπε ότι οι πιστωτές ήταν ελεύθεροι να μηνύσουν την εταιρεία για μη πληρωμή.

Η Core, η οποία εκδίδει κυρίως Βitcoin, έχει δει την τιμή του token να πέφτει από το υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, σε περίπου 16.800 δολάρια.

Η εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Όστιν του Τέξας, η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ντακότα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και το Κεντάκι, δήλωσε στην κατάθεσή της τον Οκτώβριο ότι «η λειτουργική απόδοση και η ρευστότητα έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την παρατεταμένη μείωση της τιμής του Βitcoin και την αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», καθώς και στην «αύξηση του παγκόσμιου ρυθμού κατακερματισμού του δικτύου Βitcoin».

CORE SCIENTIFICκρυπτονομίσματαπτώχευση
Keywords
Τυχαία Θέματα