Νέο ιστορικό χαμηλό για τη σουηδική κορώνα

Η σουηδική κορώνα «χτύπησε» νέο χαμηλό ρεκόρ την Πέμπτη (29/6), καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια και υποβάθμισε την πιθανότητα παρεμβάσεων στην αγορά όσο το νόμισμα «πέφτει» και η οικονομία επιβραδύνεται.

Το σουηδικό νόμισμα υποχώρησε στις 0,0844 κορώνες ανά ευρώ νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, αφού η κεντρική τράπεζα Riksbank ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Παράλληλα,

η κορώνα «βυθίστηκε» έναντι του δολαρίου.

Πλέον το επιτόκιο βρίσκεται στο 3,75% και είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αναμένει επίσης «τουλάχιστον μία ακόμη» αύξηση φέτος.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Riksbank. Τα νέα δεδομένα για τις τιμές των υπηρεσιών και η ασθενέστερη κορώνα σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί «πιο αργά από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

Η Riksbank ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τον ρυθμό των πωλήσεων κρατικών ομολόγων από 3,5 δισ. κορώνες (324 εκατ. δολάρια) σε 5 δισ. κορώνες κάθε μήνα, με ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της περαιτέρω αυστηροποίησης της πολιτικής της.

ΣουηδίαΚορόνααύξηση επιτοκίωνRiksbank
Keywords
Τυχαία Θέματα