Νέες απώλειες για το πετρέλαιο ελέω SVB-Πέφτει και το αέριο

Πτωτικά γύρω στο 2% συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (14/3), επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έπληξε τις αγορές και πυροδότησε φόβους για νέα οικονομική κρίση.

Τη Δευτέρα, το μπρεντ και το WTI υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Οι τιμές του πετρελαίου

υποχώρησαν παράλληλα με τη συνεχιζόμενη διολίσθηση στις αγορές μετοχών.

«Βλέπουμε τις εξελίξεις της Δευτέρας γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ως περισσότερο θόρυβο παρά ειδήσεις για τις αγορές εμπορευμάτων και δεν θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο αντίκτυπο», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Κάρστεν Μένκε.

Το ξαφνικό κλείσιμο της SVB Financial πυροδότησε ανησυχίες για κινδύνους και σε άλλες τράπεζες που προκύπτουν από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο.

Οι traders δεν αναμένουν πλέον αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, με την τρέχουσα πρόβλεψη να κάνει λόγο για άνοδο κατά 25 bps, ακόμη και πριν από την δημοσίευση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Μια χαμηλότερη άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να σημαίνει αποδυνάμωση του δολαρίου που με τη σειρά του είναι ένα ανοδικό σήμα για τις τιμές του πετρελαίου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, γεγονός που θα μείωνε την αύξηση του ΔΤΚ σε ετήσια βάση στο 6,0% τον Φεβρουάριο και θα σηματοδοτούσε τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτύπωμα του πληθωρισμού των καταναλωτών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός καταναλωτών στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό του τελευταίου έτους τον Φεβρουάριο.

Η μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ αναμένεται αργότερα την Τρίτη, ενόψει της έκθεσης που θα εκπονήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) την Τετάρτη.

Από την πλευρά της προσφοράς, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένεται να δημοσιεύσει στοιχεία του κλάδου για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ εντός της ημέρας. Έξι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά περίπου 600.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,62% στα 73,53 δολάρια το βαρέλι,ενώ το μπρεντ χάνει 1,34% στα 79,69 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5.776% στα 46,720 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 1.912,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,59% στα 21,785 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,03% στα 4,0122 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0725 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,06% στο 1,2172 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8811 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα