Ναβάλναγια προς ΕΕ: O Πούτιν δεν νικιέται με ψηφίσματα

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, συμμετείχει την Τετάρτη στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνά της. H παρέμβασή της ήταν πραγματικά ένα ηχηρό καμπανάκι αφύπνισης.

H Ναβάλναγια μίλησε δραματικούς τόνους και εμφανίστηκε σίγουρη πως ο σύζυγός της δολοφονήθηκε, γι΄αυτό και το πτώμα του "κρύφτηκε" για ημέρες, ώστε να μην μπορεί να γίνει αποτελεσματική νεκροψία.

Σε άλλο πολύ χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας της, απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες η

Ναβάλναγια σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει να «σταματήσουν να είναι βαρετοί» αν θέλουν να νικήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημείωσε πως ο πολιτικός ακτιβιστής Ναβάλνι έπρεπε να γίνει «καινοτόμος» για να διαδώσει το μήνυμα της αντίθεσής του στον Πούτιν μέσω της Ρωσίας. Κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να υιοθετήσουν παρόμοια νοοτροπία, λέγοντας ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να πληγωθεί από ψηφίσματα ή κυρώσεις.

Η Ναβάλναγια είπε ότι η «δολοφονία» του συζύγου της - ο οποίος πέθανε σε μια σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου - έδειξε ότι ο Πούτιν είναι «ικανός για οτιδήποτε» και ότι δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση μαζί του.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η κηδεία του συζύγου της θα γίνει την Παρασκευή, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα είναι ειρηνική και εάν η ρωσική αστυνομία θα παρέμβει.

Η Ναβάλναγια πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι κατά του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία και δεν πρέπει να διώκονται για τις πράξεις του.

Η Ευρώπη αλλάζει νοοτροπία

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν πιο σοβαρά την απειλή που θέτει η Ρωσία στα εδάφη της ΕΕ, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει μάλιστα ότι η ήττα της Ουκρανίας από τη Ρωσία είναι το κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης. Δεν απέκλεισε μάλιστα και την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν και για την ώρα το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει μία τέτοια κίνηση.

Τα ρωσικά στρατεύματα πάντως σημείωσαν πρόσφατα κέρδη στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει ελλείψεις όπλων και υπάρχει άμεση ανάγκη για λύσεις.

Μιλώντας την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη «ό,τι κι αν γίνει», αναφέροντας μια «ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία» ως απόδειξη ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της.

Στο ίδιο πνεύμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της στην ηγεσία της Κομισιόν σημείωσε σήμερα (28/2) πως η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να "ξυπνήσει" και να "εκτοξεύσει" την αμυντική της θωράκιση.

Ο ευρωστρατός βρίσκεται συνεπώς προ των πυλών αν και ο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 10 χρόνια για να είναι πλήρως έτοιμη να αμυνθεί.

Πρέπει, ωστόσο, κάποια στιγμή να γίνει η αρχή και φυσικά απαιτείται ομοψυχία για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Γι' αυτό είναι σημαντικό και το αποτέλεσμα των προσεχών ευρωεκλογών.

#Αλεξέι_Ναβάλνι #ΝΑΒΑΛΝΑΓΙΑ #Ρωσία #ΕΕ #Στρατός #άμυνα #Ουκρανία
Keywords
Αναζητήσεις
navalnagia-pros-ee-stamatiste-na-eiste-varetoi-o-poutin-den-pligonetai-me-psifismata.htm
Τυχαία Θέματα